Aloba Arch

0
915
Aloba Arch Tsjaad

De Aloba Arch in Tsjaad is echt een van de meest bijzondere natuurlijke rotsbogen ter wereld. Ook is het één van de minst bezochte ter wereld. De boog bevindt zich in Ennedi in de Sahara woestijn in het noordoostelijke deel van Tsjaad. De boog ligt ongeveer 100 kilometer ten zuidoosten van de stad Fada en is alleen bereikbaar met een 4×4 terreinwagen. 

Aloba Arch Tsjaad

De Aloba Arch heeft een overspanning van ongeveer 80 meter en een hoogte van meer dan 120 meter. De eerste bevestiging dat deze boog een spanwijdte van meer dan 60 meter had, kwam van NABS-lid Gunter Welz, die de boog in 2004 heeft gemeten met een Leica DISTO Laser Distancemeter. Een directe meting was echter niet mogelijk, waardoor minder nauwkeurige middelen nodig waren. Eerst werd een directe meting van de breedte van de opening aan de basis gemaakt die uitkwam op 48 meter. Naar aanleiding hiervan kwam een schatting van de hoogte uit op 77 meter op het breedste punt van de opening.

In 2016 werden de afmetingen rechtstreeks gemeten met een laserafstandsmeter door Ray Millar en stonden de 80 x 120 meter vast. 

Deze buitengewone boog lijkt zich in twee fasen te hebben gevormd. De bovenste helft was oorspronkelijk gevormd als een natuurlijke boog na eeuwenlange erosie door weer en wind.

Het is opmerkelijk dat de boog als geologisch object nog niet grondig is bestudeerd, dus de exacte leeftijd en kenmerken van de formatie zijn niet precies bekend. Volgens voorlopige gegevens is de boog miljoenen jaren geleden gevormd onder invloed van wind en erosie.

De onderste helft van de boog bestaat uit een zachtere zandsteenlaag die door een waterstroom is geërodeerd. Hierdoor is een echte meanderachtige natuurlijke brug ontstaan ​​die zo’n 15 meter hoger is dan de veel bekendere Utah’s Rainbow Bridge.

Aloba Arch Tsjaad

Foto’s: Maarten van de Biezen

Aloba Arch Tsjaad Aloba Arch Tsjaad rotsboog

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.