Agulhas National Park

0
1646
Agulhas National Park vuurtoren

Het nationale park Agulhas ligt op de uiterste zuidpunt van het Afrikaanse continent. Deze zuidpunt staat bekend als Kaap Agulhas en ligt ongeveer 100 kilometer ten zuidoosten van Kaapstad. Een andere naam die ook gebruikt wordt is de Naaldkaap. Agulhas is Portugees voor ‘naald’. 

Op dit punt bij Zuid Afrika ontmoeten de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan elkaar. De zee rondom Kaap Agulhas is berucht vanwege de winterstormen en reusachtige golven, die tot wel 30 meter hoog kunnen worden. 

Agulhas National Park

Er staat een vuurtoren langs een strand met de typische flora van het kaapland. De vuurtoren werd gebouwd om de vroege ontdekkingsreizigers te helpen bij hun reis door de ruige zeeën bij Kaap Agulhas. Eenenzeventig treden leiden naar de top van de op één na oudste nog werkende vuurtoren in zuidelijk Afrika. Steen gewonnen uit de aangrenzende kalksteengroeve leverde de grondstoffen voor de constructie ervan. In de toren is ook een uniek vuurtoren museum gevestigd. Ten oosten van de vuurtoren zijn overblijfselen te zien van oude stenen visvallen die door de Khoisan bevolking werden gebruikt.

Cape Agulhas Lighthouse, Western Cape, South Africa

Botanisch wonder

Botanisch is deze streek een wonder te noemen met een soorten rijkdom die gelijk is aan die van tropische regenwouden. De bloemendiversiteit omvat ongeveer 2000 soorten inheemse planten, waaronder 100 die endemisch zijn in het gebied. De Agulhas vlakte is uniek omdat er een grote verscheidenheid aan wetlands in het gebied voorkomt, wat bijdraagt ​​aan een grote diversiteit aan moerasplanten en ongewervelde waterdieren. De nabijgelegen eilanden zijn de thuisbasis van een verscheidenheid aan zeevogels en zeehonden. Veel wild is er niet in het park, maar in het kustfynbos kun je uitkijken naar de Kaapse grijsbok. 

Cape cormorants

Voor vogelliefhebbers is Agulhas een paradijs. De historische Springfield zoutpannen zijn een jaarlijks toevluchtsoord voor honderden flamingoes, de zeldzame Kaapse plevier en duizenden kleine strandlopers. In de uitgestrekte kustfynbossen kun je op zoek naar onder meer de Kaapse suikervogel, de kleine kraaghoningzuiger, de Hottentotvechtkwartel en de zwarte kiekendief. 

Ostriches in Agulhas National Park

Cape Agulhas National Park

Wandelroutes

Two Oceans Hiking Trail is het nieuwste wandelpad en volgt een cirkelvormige route door het park. De naam van het wandelpad verwijst naar een uitzichtpunt bovenop de Sandberg van waaruit de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan te zien zijn. Het pad loopt door inheems fynbos en is ongeveer 10,5 kilometer lang. De meeste wandelaars doen tussen de 4 en 5 uur over de route. Er zijn 2 alternatieven van 3 en 4,5 kilometer voor wandelaars die niet zo ver willen lopen. 

Meisho Maru 38

Rasperpunt Hiking Trail is een route van 5,5 kilometer. De start is bij het scheepswrak Meisho Maru. Het eerste deel volgt de kustlijn door fynbos. Hierna gaat de route landinwaarts naar het uitkijkpunt met schitterende uitzichten op de rotsformaties van Rasperpunt en de kustlijn.

Ben je geen wandelaar dan zijn er verschillende 4×4 routes om het park te verkennen. 

Bezoek het Agulhas National Park

Er zijn geen faciliteiten in het Park, maar restaurants, pubs, winkels, banken en andere faciliteiten zijn beschikbaar in het nabijgelegen L’Agulhas, Struisbaai of Bredasdorp. Hier vind je ook verschillende accommodatie mogelijkheden.

20191112 104052 Agulhas National Park

20191112 104255 Agulhas National Park

Er is één restcamp waar je kan overnachten. Het Agulhas Rest Camp is een kleine camping op 10 kilometer afstand van de vuurtoren. Tevens zijn daar een aantal chalets die je kan huren. 

Meer informatie vindt je op de website van Sanparks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.