Amber Mountain National Park

0
1578
Amber Mountain National Park Madagaskar

Het nationale park Montagne d’Ambre (Amber Mountain National Park) ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Diego Suarez. Het park werd opgericht in 1958 en beschermt een totale oppervlakte van 185 vierkante kilometer. De Amberberg rijst op uit het omringende droge gebied en vormt een geïsoleerd stuk bergachtig regenwoud met een oppervlakte van 18.200 hectare en ligt op een hoogte tussen 800 en 1.470 meter. In het tropische bos tref je een weelderige inheemse flora en fauna, vele watervallen en enkele vulkanische meren. Na de warmte van de laaglanden is de koele berglucht hier vaak een verademing.

Bright-eyed frog (Boophis sp.) with damaged eye (5)

Een groot aantal diersoorten bewonen het Nationale Park. Om te beginnen 25 soorten zoogdieren, waaronder 6 carnivoren zoals de ringstaartmaki en 8 andere lemuur soorten. Ook de Sanfords maki, kroonmaki en de grijze halfmaki slingeren hier door de bomen. De bossen zijn tevens het thuis van 75 vogelsoorten, waarvan een aantal alleen in d park voorkomt. Eén daarvan is de bosrotslijster ‘Amber Mountain rock thrush’, of ga op zoek naar de zeldzame Madagaskarzeearend. Reptielen zijn ruim vertegenwoordigd met kameleons, checko’s en vele slangen die overdag op de wandelpaden liggen te zonnen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de Nosy Be-dwergkameleon, de kleinste in zijn soort. Ook zijn er ruim 30 soorten kikkers en meer dan 40 vlindersoorten te zien. 

Madagascar Teaching, Wildlife & Diving

Amber Mountain Dwarf Lemur

Wandelen bij de Amberberg

Het park heeft een goede infrastructuur en de paden zijn duidelijk gemarkeerd. De wandelroutes zijn overzichtelijk en goed onderhouden en locaties waar verschillende diersoorten vaak voorkomen zijn duidelijk aangegeven. De bekendste wandelroute is die naar de Cascade Sacree (heilige waterval). Het is een korte wandeling naar een waterval met een rotspoel waar meestal lemuren en verschillende vogelsoorten te zien zijn. Er zijn nog twee wandelingen die eindigen bij watervallen: Het Cascade Antankarana circuit is ook een vrij makkelijke wandeling. De wandelroute naar Cascade Antomboka is wat lastiger, maar nog steeds goed te doen. Ook zijn er langere routes die leiden naar enkele kratermeren. Er zijn verschillende plaatsen waar je kan overnachten, maar breng wel je eigen slaapzak en proviand mee. Kamperen kan ook bij Station de Rousettes. Deze bevindt zich vlakbij de Cascade Sacreé.

Sacred waterfall, Montagne d'Ambre

Amber Mountain NP

At Amber Mountain National Park

Cascade Sacree

Het is ook mogelijk om de Amberberg te beklimmen en te genieten van een spectaculair uitzicht over de bossen onder je. De meeste wandelaars plannen een tweedaagse tocht en kamperen ’s nachts bij Lac Grand, maar als je gewend bent aan lange trektochten kun je het ook in één dag doen. Langs de wandelpaden zie je regelmatig offers zoals hoorns, munten, zaadjes witte rijst en flessen honing. Deze zijn er neergelegd door de Sakalava en Antankarana bevolking die in het gebied wonen. 

Bezoek Amber Mountain National Park

Amber Mountain is het enige park in Madagascar dat je kan bezoeken zonder de verplichte hulp van een gids. Wil je een meerdaagse tocht maken dan is een gids echter wel aan te raden. Vanwege de makkelijke toegankelijkheid vanaf Joffreville en de duidelijk gemarkeerde wandelpaden is het een populaire bestemming voor dagtochtjes vanuit Diego Suarez. In het hoogseizoen kan het er dan ook behoorlijk druk zijn. 

Amber Eyes

De beste tijd om het park te bezoeken is tussen september en november. Het zal van tijd tot tijd regenen maar de warme temperaturen maken alle dieren actief, waardoor de kansen om ze te zien enorm toenemen. Van december tot en met maart is het cycloonseizoen en is het beter om het park niet te bezoeken. 

Dagelijks rijden er taxi’s en minbusjes tussen Diego Suarez en Joffreville dat 3 kilometer van de ingang van het park ligt. De route leidt langs de ingang van het park en je kan de chauffeur vragen om daar te stoppen. 

In zowel Diego Suarez en Joffreville vind je verschillende hotels en lodges waar je kan overnachten. 

Lac Mahasarika - volcanic crater lake, Montagne d'Ambre

AMBER MOUNTAIN NATIONAL PARK

Wil je meer informatie voor je bezoek, dan is er in Joffreville een kantoor van de ANGAP (The National Association for the Management of Protected Areas in Madagascar) met gedetailleerde informatie over de dieren in het wild en wandelkaarten van het gebied.

BP 23 Joffreville
Tel: (261 32) 40 61450/034 03217
Mail: mda.parks@gmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.