Isalo National Park

0
1829
Ringstaartmaki Isalo National Park Madagaskar

Het nationale park Isalo is één van de meest bijzondere plekken in Madagaskar. Het wordt ook wel het visitekaartje van het land genoemd. Het 820 vierkante kilometer grote park kent dan ook echt spectaculaire landschappen. Het ene moment loop je door het oerwoud en dan ben je weer op een strandje of loop je tussen de rotsen en neem je een duik in een rotspoel onderaan een waterval. Alle planten, bomen en dieren die je rondom je ziet, zie je bijna nergens anders op aarde. Zo komt bijvoorbeeld de geneeskrachtige aloëvera plant Catharantu Ovalis alleen in dit gebied voor. In andere delen van het park waan je jezelf in het Colorado van de Verenigde Staten. Dit vanwege het grote bergmassief waaruit het park bestaat. De massieve zandstenen stammen uit het Jura tijdperk en de gespleten rotsen en stenen hebben alle kleuren van de regenboog. Je kan hier schitterende wandeltochten maken en overnachten op speciale kampeerplekken.

Isalo

Isalo National Park Madagaskar

Isalo, Madagascar

Ringstaartmaki

Isalo is één van de beste plekken in Madagscar om ringstaartmaki’s te spotten. Ze hebben hun naam te danken aan de witte ‘ringen’ op hun staart. Deze gebruiken ze als een soort vlag die ze boven hoge grassen uitsteken. Zo weten de andere ringstaartmaki’s waar iedereen is. Daarnaast helpt de staart de ringstaartmaki’s om hun evenwicht te bewaren. Ringstaartmaki’s zijn halfapen. Ze worden zo genoemd omdat ze erg op apen lijken, maar het niet zijn.

Lemur

Lemur

Wie heeft er nou niet genoten van koning Julien en zijn onderdanen in de animatiefilm Madagascar. Het is dan ook geweldig leuk om deze diertjes in het wild te zien. In Madagaskar is het ’s nachts koud en daardoor liggen de diertjes in de ochtend vaak op hun rug in de ochtendzon om op te warmen. De bewoners van Madagascar dachten dat de ringstaartmaki’s op deze manier de zon aanbidden en daardoor werden ze vroeger als heilige dieren beschouwd. Ringstaartmaki’s leven in vrij grote groepen van zo’n 10 tot 30 dieren en in tegenstelling tot wat je zou denken na het zien van de film Madagascar zijn niet de mannen (koning Julien), maar de vrouwtjes er de baas. De meeste mannen leven wat meer aan de rand van de groep. De diertjes zijn ook totaal niet bang en hoewel het voeren verboden is kan het maar zo zijn dat ze in een onbewaakt moment ervandoor gaan met een deel van je lunch. 

Grafheuvel van de Bara

Een interessante plek om meer te leren over de tradities van lokale stammen zijn de heuvels die gebruikt wordt door de Bara’s om hun doden te begraven. De Bara’s zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. De manier waarop de Bara hun overledenen begraven is bijzonder, omdat ze ze in feite twee keer begraven. De eerste keer in een tijdelijk graf waarin het lichaam vergaat. Deze wordt bedekt met stenen die na verloop van tijd makkelijk weer weg te halen zijn. De recent worden bedekt door een lijkwade en terug gebracht naar het dorp waar vervolgens een groot feest wordt gehouden. Na afloop van het feest als iedereen is bijgekomen van de kater worden de botten naar hun laatste rustplaats gebracht. Dit is altijd een hooggelegen plek deze heuvels. Als je tijdens je bezoek door de het gebied wandelt en je let goed op dan zie je overal van deze graven terugkomen. Ook mooi is de ‘Natural Window’ waar je de zon kan zien opkomen of ondergaan door een groot gat in de rotsen wat een prachtig uitzicht geeft over de vlakte. 

Isalo sunset 2nd ed.

La Fenêtre

Cascade des Nymphes

De Cascade des Nymphes is een waterval die je niet mag missen als je Isalo bezoekt. Na een pad door een diepe kloof langs een smal riviertje tussen varens en tropische planten klauter je over glibberige rotsblokken naar twee diepe poelen, de zwarte en de blauwe poel. Het lijkt alsof je je in het paradijs begeeft tot je een duik neemt in het water, dat toch wel erg fris is. Gelukkig kan je opwarmen in de zon die hier veelvuldig schijnt. Andere grotten en kloven die de moeite waard zijn om te bekijken zijn de Canyon Des Rats (de muizenkloof), en de Canyon des Singes (de apenkloof). In de laatste zijn altijd veel maki’s te vinden.

Isalo Oasis

Isalo

Bezoek Isalo National Park

Isalo National Park ligt aan de RN7 waardoor het makkelijk te bezoeken is.

Een gids is verplicht bij een bezoek aan Isalo. Daardoor komen de minimale kosten met de toegangsgelden en community tax al snel uit op zo’n €80 per dag. Probeer bij voorkeur om de dag vóór je bezoek aan het Isalo National Park de gids al te regelen. Je kan dan afspraken maken over de afstand die je wil wandelen en wat je wil zien. Dit scheelt tijd wanneer je het park bezoekt en zo loop je in het hoogseizoen ook de kans niet dat er geen gids beschikbaar is en je het park niet kan bezoeken. Wil je in het park lunchen geef dat dan aan bij de gids en hij zorgt ervoor dat er op de picknick plaats een heerlijke driegangen lunch klaarstaat. Een frisse salade gevolgd door een barbecue met een toetje van vers fruit. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een lunch mee te nemen. 

Isalo Nationalpark

Er zijn verschillende wandelroutes door het park waarvan de kortste wandeling ongeveer anderhalf uur in beslag neemt. De wandelroute langs de heilige waterval en de route met een bezoek aan de ‘piscine naturelle’ zijn het meest populair. Ook zijn er tweedaagse routes te lopen waarbij je in het park kampeert. Voor de fervente wandelaars is er de Isalo National Park de Grand Tour, een wandeling van 80 kilometer waar gewoonlijk 6 tot 7 dagen over gedaan wordt en welke je naar alle uithoeken van het park brengt. 

In het kleine stadje Ranohira zijn verschillende hotels te vinden voor elk budget. Het stadje op ruim 700 kilometer van de hoofdstad Antananarivo is de uitvalsbasis voor je bezoek aan het Isalo National Park en goed bereikbaar met openbaar vervoer. Heb je geen eigen vervoer dan zijn er verschillende tour operators waarmee je Isalo kan bezoeken of je regelt een taxi naar de ingang van het park. 

Het park staat bekend om de spectaculaire zonsondergangen. Ga dus niet terug naar je accommodatie voordat je de zon onder hebt zien gaan.

Beste reistijd voor Isalo National Park

Eigenlijk is Isalo het hele jaar goed te bezoeken. In mei tot en met september valt er weinig regen en de temperaturen zijn prima om te gaan wandelen. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot zo’n 35 graden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.