Beleef Guinee-Bissau op het afgelegen Bubaque

0
3149
Bubaque Bijagos Guinee-Bisau
Aankomst van de canoas in de haven van Bubaque.

Na Bolama is Bubaque het grootste en meest toegankelijke eiland van de Bijagos archipel in Guinee-Bissau. Vanuit de haven van de hoofdstad Bissau vertrekt iedere vrijdag de Expresso dos Bijagos. Met deze veerboot ben je ongeveer vijf uur onderweg voor de eilanden in zicht komen. 

Bubaque Bijagos Guinee-Bisau
Bij mijn tweede bezoek aan Bubaque was de lucht donker door het stof dat werd meegebracht met de de Saharawind uit het oosten.

Als je de tijd niet hebt om de andere meer afgelegen eilanden te verkennen dan is Bubaque een heerlijke plek om een paar dagen door te brengen. Het dorpje heeft een aantal leuke lodges en guesthouses, waarvan een enkele met zwembad. Tussen de gewone woningen staan hier en daar nog vervallen koloniale huizen die doen herinneren aan de Portugese overheersing. De dorpsbewoners geloven dat er kwade geesten in de huizen wonen en durven ze niet te betreden of slopen. Het levert inderdaad een spookachtig beeld op nu de huizen vanzelf steeds verder in elkaar storten.

Bubaque Bijagos Guinee-Bisau

Bubaque Bijagos Guinee-Bisau
Herinneringen aah het koloniale verleden. De oude Portugese woningen staan tegenwoordig op instorten.

Het echte eiland gevoel ervaar je door een fiets te huren en langs de 17 kilometer lange zandweg naar het andere puntje van het eiland te peddelen. Je fietst door tropisch bos met hier en daar een enkel dorpje.

Hoewel westerse invloeden ook de eilanden bereikt hebben is er de kans dat je nog enkele dames ziet rondlopen in de traditionele rieten jurkjes.

Praia Bruce

Aan het eind van de weg kom je uit bij Praia Bruce. Een schitterend wit zandstrand. Met het tropische bos met palmbomen op de achtergrond waan je je hier even alleen op de wereld. Wees voorzichtig als je gaat zwemmen. Langs het strand stikt het van de roggen die gemeen kunnen steken mocht je per ongeluk op één gaan staan. Ga ook niet te ver van het strand af. De wateren rond Bubaque staan bekend om de stevige stromingen.

Praia Bruce Bubaque Guinee-Bissau

Praia Bruce Bubaque Guinee-Bissau
Je eigen privé strand aan de andere kant van Bubaque, Praia Bruce.

Het eiland heeft gewoonlijk alleen in de avonden elektriciteit, hoewel je er dan ook niet altijd zeker van kan zijn. Een aantal guesthouses hebben wel de beschikking over generatoren. Maar de brommende motoren komen niet altijd ten goede aan de sfeer. Beter kies een basic accommodatie en geniet in de avonden met een kampvuurtje en bij kaarslicht van het echte Afrika.

Met de kano naar Bubaque

Een alternatieve manier om naar Bubaque te komen is met één van de canoas. Dit zijn grote houten kano’s die ook vanuit Bissau vertrekken. Je zit dan zes uur opeen gepakt met andere passagiers, bagage, varkens en kippen. Het is een unieke ervaring, maar niet zonder gevaar. Tijdens onze reis hield de motor ermee op en waren we aan de stromingen op zee overgeleverd.

Bubaque Bijagos Guinee-Bisau
Vertrek van de canoas uit de haven van Bissau.
Bubaque Bijagos Guinee-Bisau
Aankomst van de canoas op Bubaque.

Gelukkig kreeg de kapitein na een half uurtje knutselen de machine weer aan de praat. Maar ondertussen waren we wel een aantal keer schuin op de golven terecht gekomen waarbij het water over de rand kwam en we dicht in de buurt van kapseizen kwamen. De terugweg hebben we dus toch maar voor de wekelijkse veerboot gekozen.

De veerboot vaart normaal gesproken op vrijdag en keert op zondag weer terug naar Bissau. Op Consulmar Bissau zijn gewoonlijk de actuele tijden te vinden.

Heb je genoeg geld dan kun je ook een speedboot regelen via één van de hotels op de eilanden of je komt met een klein vliegtuigje naar Bubaque dat een kleine onverharde landingsbaan heeft.

Bubaque Bijagos Guinee-Bisau
De veerboot Expresso Dos Bijagos vaart elke vrijdag naar Bubaque. Op zondag keert hij weer terug naar Bissau.

Bubaque Bijagos Guinee-Bisau

(Foto’s Maarten van de Biezen)

Bubaque Bijagos Guinee-Bisau Bubaque Bijagos Guinee-Bisau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.