Zie schildpadden eieren leggen op Poilão

0
2795
nationaal park Poilao Guinee-Bissau

Voor het echte Robinson gevoel huur je bij je bezoek aan de Bijagos archipel een betrouwbare boot en vaar je naar Poilão. De nacht doorbrengen op dit verlaten eiland wordt één van de hoogtepunten van je reis naar Guinee-Bissau.

Poilão maakt deel uit van het Poilão National Marine Park. Het ligt in het uiterste zuiden van de Bissagoseilanden. Het is de kleinste en meest afgelegen van de vier eilanden die tot dit nationale park behoren.

Nationaal park Poilao Guinee-Bissau
Het eilandje Poilão wordt langzaam zichtbaar na uren varen.

Broedgronden voor de groene zeeschildpad

De eilanden zijn één van de belangrijkste broedgronden ter wereld voor de groene zeeschildpad die ook wel bekend is onder de naam soepschildpad. Tijdens het hoogtepunt van het broedseizoen in oktober en november kan het er groen zien van de schildpadden die aan land kruipen om hun eieren te leggen.

nationaal park Poilao Guinee-Bissau

Wij bezoeken het eiland eind december. De meeste schildpadden hebben hun eieren al gelegd en we zien de eerste kleine schildpadjes zich uit het nest graven en zich een weg naar zee banen. Een niet ongevaarlijk tochtje voor de net geboren diertjes. Verschillende roofvogels wachten in de palmbomen langs het strand hun kans af op een makkelijke hapje. Gelukkig zijn er veel meer kleine schildpadjes dan er roofvogels zijn. De net geboren schildpadjes bereiken grotendeels de zee waar hun avontuur pas echt begint.

nationaal park Poilao Guinee-Bissau
In de bomen wachten de zeearenden op een makkelijk hapje.

Poilão National Marine Park

De andere eilanden die deel uitmaken van het Poilão National Marine Park zijn het schitterende Meio, Cavalos met zijn visrijke wateren en het grootste eiland João Vieira. Hier vind je ook de enigste accommodatie van het park. Chez Claude kan je voor een vergoeding oppikken van Bubaque of Bissau.

nationaal park Poilao Guinee-Bissau
Onze gecharterde boot voor het bezoek aan nationaal park Poilao.

Wij hebben een eigen boot geregeld en leggen onze slaapzak neer op het strand van het kleine Poilão. Na een schitterende zonsondergang maken we een kampvuurtje om onze vers gevangen barracuda boven te grillen.

nationaal park Poilao Guinee-Bissau
Een uur lang bekijken we ademloos het tafereel dat zich voor ons afspeelt.

Na het avondeten lopen we onder de volle maan het strand op en zien al snel een laatkomer het strand opkruipen om haar eieren te leggen. Vanaf een afstandje bekijken we een uur lang dit indrukwekkende tafereel. Nadat ze de eieren weer bedekt heeft en terug naar zee is gekropen vervolgen we onze wandeling en zien nog verschillende dames druk in de weer.

nationaal park Poilao Guinee-Bissau
Zonsondergang op een verlaten eiland, veel beter kan het niet.

Waar paradijs op aarde

Het klinkt misschien als een cliché maar deze weinig bezochte eilanden zijn een waar paradijsje. Een paradijs dat je ook nog eens voor jezelf hebt. Er zijn maar weinig reizigers die dit deel van Afrika bezoeken.

Het grappige is dan weer wel dat wij om de kosten te drukken onze boot samen met een stel uit Ede hebben gehuurd, een dorpje zo’n 6 kilometer van mijn thuis. Toevallig kwamen we ze tegen op het eilandje Bubaque…

nationaal park Poilao Guinee-Bissau

(Foto’s Maarten van de Biezen)

nationaal park Poilao Guinee-Bissau
Samen met onze nieuwe vrienden uit Ede huren we een boot om het afgelegen park te verkennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.