Botanische tuin in Bakau

2
3365
Botanische tuin in Bakau
Ingang van de Botanische tuin in Bakau.
De door het Ministerie van Landbouw in 1924 opgerichte tuin is een haven van rust met heerlijke schaduw plekjes. Doel van de botanische tuin is het behoud van de inheemse Gambiaanse soorten en wetenschappelijk onderzoek. De tuin is niet enorm groot, maar desondanks toch de moeite van een bezoekje waard. 
Een deel van de tuin is ingericht met medicinale kruiden en planten. De beheerder van de tuin en tevens onze gids hier weet enorm veel over alle soorten en hun toepassingen te vertellen.
Botanische tuin Bakau Gambia
In grote houten vijzels worden de planten op traditionele wijze bewerkt tot ze gebruikt kunnen worden als medicijn.

Leer over de medicinale kracht van planten

We staan stil bij een boom waarvan ik moet toegeven dat ik de naam alweer vergeten ben. In de lokale taal betekend het ‘Bitterblad’. Van de bladeren wordt thee getrokken en het drankje help enorm goed bij diarree en maagkrampen. De variatie is enorm en daarnaast hebben de verschillende onderdelen van een plant ook nog verschillende toepassingen. De schors, de bloemen, het blad en de wortels. Allemaal van dezelfde plant of boom worden vaak op drie of vier verschillende manieren gebruikt.
Botanische tuin Bakau Gambia
Wij vinden het enorm interessant en voor we het weten staan we al een uur over de planten en het gebruikervan te het praten. Hierna is het tijd voor de ‘normale’ bloemen en planten. Verschillende soorten staan in bloei en trekken diverse vogels en vlinders aan. De grootste boom in de tuin torent hoog boven de rest uit. Het is een heel speciale die slechts één keer in de honderd jaar bloeit. Het is een soort Renier boom, maar ik moet toegeven dat ik ook deze lokale naam vergeten ben. Nog maar een keer terug dan.
Botanische tuin Bakau Gambia
Ook in het droge (toeristen) seizoen staan er nog verschillende planten in bloei in de botanische tuin.

Botanische tuin Bakau Gambia

Weinig toeristen weten van het bestaan van de tuin af of nemen de moeite het te bezoeken. Zonde, als je een beetje interesse hebt kun je hier een hoop leren. En zeker een leuke afwisseling van de drukke toeristische stranden. Let er wel op dat de tuin alleen op doordeweekse dagen geopend is. In het weekend kom je voor een gesloten deur te staan.
Botanische tuin Bakau Gambia
In de botanische tuin zijn verschillende schaduwplekjes om even aan de zon te ontsnappen.

(Foto’s Maarten van de Biezen)

Botanische tuin Bakau Gambia
De hoogste boom in de botanische tuin.

2 REACTIES

  1. Vorige week uit Kololi teruggekeerd,met Tui
    Bakau was een grote teleurstelling.
    Met een gids op zoek naar “African living Art Centre;Volledig gesloten alles binnenin weg. Ook de kapperszaak en ook de aanpalende tuin. De botanische tuin was onvindbaar. Is die ook gesloten?
    We bezochten een Batik fabriek,maar zeker niet meer in Bakau.

    • Afgelopen januari was de botanische tuin nog gewoon open. Die zit vlak naast de Craft market van Bakau (kruising Cape Road). Zie: https://goo.gl/maps/zvJ1NHmXCynoxDB36. Jammer dat het African living Art Centre gesloten is. Misschien niet meer rendabel nu er veel minder toeristen zijn na het faillissement van Thomas Cook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.