Mysterieuze steencirkels van Wassu

0
3083
De mysterieuze steencirkels van Wassu
De mysterieuze steencirkels van Wassu. Foto tjabeljan.

De steencirkels van Senegambia zijn waarschijnlijk de meest mysterieuze bezienswaardigheid in Gambia. Ze liggen in een strook van 100 kilometer breed langs zo’n 350 kilometer van de Gambia rivier.

Er zijn vier gebieden die veel steencirkels tellen en deze sites staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gaat om Wanar en Sine Ngayène in Senegal en Wassu en Kerbatch in Gambia. In deze gebieden staan totaal 93 steencirkels.

De steencirkels in Wassu

In Wassu zijn een aantal van deze steencirkels naast elkaar. Het zijn hierdoor de bekendste van de steencirkels in Senegambia. Ze zijn makkelijk bereikbaar en staan naast de belangrijkste weg in Noord Gambia, de N Bank Road.

De mysterieuze steencirkels van Wassu
In Wassu zijn een aantal van deze steencirkels naast elkaar. Foto flickr Niels Broekzitter.

De steencirkels bestaan uit een stuk of twintig rechtop staande stenen van dezelfde hoogte en grootte. De meeste stenen zijn rond de twee meter hoog. De cirkels hebben een doorsnede van ongeveer vier tot zes meter.

Het is niet bekend wat de functie van de steencirkels was of hoe ze werden gebruikt. Wel wordt aangenomen dat ze iets met te maken hebben met een grafcultus. In de directe omgeving zijn namelijk ook graven en grafheuvels gevonden die uit dezelfde tijd stammen.

Wanneer en hoe de steencirkels geplaatst zijn is ook niet helemaal duidelijk. Bij opgravingen zijn spullen gevonden van tussen de 3de eeuw voor en de 16de eeuw na Christus.

De meest voor de hand liggende verklaring is dat de stenen rond het graf van een stamhoofd of koning werden geplaatst.

Wassu steencirkels in Gambia
Er wordt aangenomen dat de steencirkels werden geplaatst om de graven van stamhoofden of koningen. Foto: shaunamullally.

Een vergelijking met Stonehenge in Engeland is snel gemaakt. Ook daar staan de stenen in een cirkel opgesteld. Alleen zijn er hier geen horizontale stenen aanwezig die de verticale zuilen met elkaar verbinden.

Doe een wens

Door alle raadselen rondom de steencirkels maakt het het alleen maar interessanter om een bezoek te brengen aan Wassu. Dwaal tussen de stenen die tussen een halve en drie meter hoog zijn en ettelijke tonnen wegen. En bezoek het museum bij Kuntaur waar je meer informatie over de steencircles kan vinden.

Als laatste leg je nog een klein steentje op één van de stenen van een steencirkel. Volgens lokaal geloof mag je dan een wens doen. Houd hem voor jezelf en op een dag…

Wassu steencirkel in Gambia
Leg een klein steentje boven op één van de grote uit de steencirkel en doe een wens. Foto shaunamullally

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.