Chefchaouen, het blauwe stadje van Marokko

0
3496
Chefchaouen Marokko

Prachtig gelegen tussen de pieken van het Rif gebergte ligt Chefchaouen. Als je hier door de straten loopt waan je je in een sprookje en de medina is één van de mooiste in heel Marokko. 

Chefchaouen Marokko

Chefchaouen staat ook wel bekend als het blauwe dorp. De reden hiervoor is al snel duidelijk. Alle gebouwen in de medina zijn blauw met wit geverfd. De historische medina is een een magisch labyrint van kronkelige, smalle steegjes met prachtige doorkijkjes.

Maak er je doel van om een dag te verdwalen tussen de duizend tinten blauw en ontdek elk hoekje van de medina dat overal even indrukwekkend is.

Chefchaouen Marokko

Na de installatie in het hotel kom ik al snel uit op Uta el-Hamman, het hoofdplein van de medina, waar het volzit met leuke restaurantjes.

Ik probeer mijn eerste Tadjine tegenover de verlichte moskee. Na de afgelopen weken voornamelijk zelf gekookt te hebben op mijn gasbrander is dit het ultieme genieten.

Moskee Chefchaouen Marokko
De moskee op het Uta el-Hamman plein.

De blauw witte verf is uniek voor een Marokkaanse medina en is begin deze eeuw geintroduceerd door de joodse inwoners die in 1494 uit Granada gevlucht waren.

Pieken van het Rifgebergte als navigatiepunt

De medina zelf is groot genoeg om uren in rond te dwalen, maar niet zo groot dat je geen idee meer hebt waar je bent. Een goed navigatiepunt blijken ook de hoge pieken van de rifbergen aan de zuidkant van de stad.

Chefchaouen Marokko
Maak er je doel van te verdwalen in de wirwar van straatjes en ontdek ieder hoekje van de medina.

Er wordt mij om de zoveel tijd de beste kif aangeboden en ik zie regelmatig groepjes mannen met een joint en een kop thee in een kringetje zitten.

Dat is op zich ook niet heel verwonderlijk als je bedenkt dat ruim drie kwart van de beschikbare landbouwgrond in het Rif gebergte wordt gebruikt om cannabis te verbouwen.

In Marokko is het illegaal om cannabis te gebruiken of in het bezit te hebben. Deze wet blijkt in Chefchaouen echter niet te gelden en ook in de rest van het gebergte heeft de politie maar weinig invloed.

Maar zelfs de drugsverkopers zijn hier vriendelijk en één keer ‘no thanks’ is elke keer genoeg om weer rustig verder te wandelen.

Chefchaouen Marokko

Chefchaouen is een artistiek stadje met vele winkeltjes die kleurrijke tapijten, sieraden, lederwaren, kleding ander handwerk verkopen. Als je door de straatjes dwaalt kom je ze vanzelf tegen.

Wissel het winkelen af met een regelmatige stop bij een restaurantje voor een kop verse muntthee en blijf nog een dagje extra om deze unieke stad tot je door te laten dringen.

Bijkomen in Chefchaouen

De fotogenieke straatjes gecombineerd met de uiterst relaxte sfeer maakt Chefchaouen tot één van de leukste bestemmingen bij een rondreis door Marokko. Het is de plek om even helemaal bij te komen voor je je weer in de hectiek van de rest van het land stort.

Chefchaouen Marokko

Chefchaouen Marokko

(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.