Skeleton Coast, een kerkhof vol roestige scheepswrakken

0
3780
Skeleton Coast Namibië
Het Indiaanse schip Zelia is begin 2000 vastgelopen op het strand van de Skeleton Coast. Foto Maarten van de Biezen

De Skeleton Coast of Geraamtekust is vooral bekend vanwege de vele scheepswrakken die hier aan de kust zijn gestrand. Verschillende oceaanstomers, galjoenen en klippers hebben hier door storm, dichte mist en grillige riffen hun laatste rustplaats gevonden. 

Skeleton Coast Namibië
Het wrak van de Eduard Bohlen. Een Duits schip dat in 1909 op de kust strandde. Foto Anagoria

Het kerkhof vol roestige scheepswrakken doet zijn naam dan ook eer aan. Tussen de verschillende wrakken op de ruige kuststrook liggen hier en daar skeletten van gestrande walvissen. De meeste wrakken liggen in het noordelijke deel van de Skeleton Coast. Maar tussen Swakopmund en Henties Baai vind je een een wrak van een Indiaas schip dat begin 2000 is vergaan. Een bezichtiging van dit wrak is goed te combineren met een bezoekje aan het Cape Cross Seal Reserve. Dit is één van de grootste zeeleeuwenkolonie ter wereld.

Skeleton Coast Namibië
Cape Cross Seal Reserve is het leefgebied van duizenden zeeleeuwen.

Kenmerkend voor het gebied is de vaak voorkomende dichte mist. Deze ontstaat doordat de warme woestijnlucht hier samenkomt met koude lucht die wordt meegevoerd met de uit Antartica komende Benguelagolfstroom.

Skeleton Coast Namibië
Als je hier met je schip vastliep was je reddeloos verloren gezien je in de eindeloze woestijn geen schijn van kans maakte om te overleven. Foto Jack Dyson

Dit bijzondere stukje ongerept Afrika ligt in het Noorden van Namibië tussen Swakopmund en de grens met Angola. Het is één van de meest afgelegen en onbegaanbare kustlijnen ter wereld. Het was een berucht gebied bij de Portugese zeevaarders die het gebied beschreven als ‘As Areias do Inferno’, oftewel toegangspoort tot de hel. Als je hier met je schip vastliep was je reddeloos verloren gezien je in de eindeloze woestijn geen schijn van kans maakte om te overleven.

Skeleton Coast Namibië
Het wrak van het Indiaanse schip Zelia wordt nu bewoond door aalscholvers. Foto Maarten van de Biezen

Kaokoveld

In het noordelijkste stukje van de Skeleton Coast vind je Kaokoveld, een bestemming voor de echte avonturiers. Het wordt vaak beschreven als ‘one of the last true wildernesses in Southern Africa’.

Hier vind je alleen een paar zandwegen die enkel met een goede 4×4 terreinwagen zijn te berijden. Ga je naar dit deel van de Skeleton Coast zorg dan dat je goed voorbereid bent. Er zijn hier geen dorpen met winkels en je vindt er geen benzinepomp. Wat je wel vindt is een verlaten prachtig landschap dat je niet hoeft te delen met andere toeristen.

Skeleton Coast Namibië
Achter de kuststrook bevindt zich een eindeloze woestijn. Foto Maarten van de Biezen

Het Kaokoveld is ook het leefgebied van de Himba. De Himba zijn nomaden en leven voornamelijk in het noordwesten van het land waar ze rondtrekken met hun vee. Met name de vrouwen hebben een opvallend uiterlijk met hun bruinrood gekleurde haar en huid. Deze opmerkelijke kleur wordt gekregen door boomschors, oker, geitenvet en kruiden te mengen en dat mengsel (otjize) op te smeren. Het biedt bescherming tegen de altijd aanwezige felle zon.

Swakupmund

Beter bereikbaar en een prima uitgangspunt voor een bezoek aan de Skeleton Coast is Swakopmund. Heb je geen terreinwagen dan bieden verschillende organisaties excursies aan naar het gebied. Een unieke manier om de kust te verkennen is om het vanuit de lucht te bekijken. Uit een vliegtuigje heb je een geweldig uitzicht over de scheepswrakken, zeeleeuwenkolonies en de eindeloze, grillige duinen van de Namib Woestijn. De ongeveer 1,5 uur durende tochtjes zijn prijzig maar zeker het geld waard.

Skeleton Coast Namibië
Eenzame jonge zeeleeuw op de Skeleton Coast. Foto Maarten van de Biezen

Skeleton Coast Park

Op zo’n 200 kilometer rijden van Swakupmund vind je de ingang van het Skeleton Coast Park. Hier begint een 500 kilometer lang beschermd natuurgebied dat zich helemaal uitstrekt tot de Angolese grens. Het zuidelijke deel van het park is alleen te bezoeken met een permit die je kunt kopen bij de ingang aan de Ugab River Gate. Het noordelijke gedeelte is alleen toegankelijk door een privé safari te boeken bij Skeleton Coast Safaris.

Skeleton Coast Namibië
De Skeleton Coast is één van de meest afgelegen en onbegaanbare kustlijnen ter wereld. Foto dconvertini

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.