De Dodevlei, het mooiste landschap van Namibië?

0
3398
Dodevlei Deadvlei Namibië

De Dodevlei of Deadvlei is het meest gefotografeerde plekje van de Namib woestijn. Het is dan ook een wonderlijk gebied. De witte kleivlakte was ooit een moeras dat langzaam verdroogd is. De negenhonderd jaar oude Acacia bomen zijn statige fossielen die door de droogte inmiddels bijna versteend zijn. De Dodevlei is ingesloten door grote zandduinen waarvan sommigen meer dan driehonderdvijftig meter hoog zijn en die namen hebben als ‘Big Daddy’. Het zijn een aantal van de hoogste duinen ter wereld.

Dodevlei Deadvlei Namibië
De dodevlei is ingesloten door een aantal van de hoogste duinen ter wereld.

De kleivlakte werd gevormd wanneer na hevige regenval de Tsauchab rivier overstroomde en er in het gebied ondiepe poelen water vormden. Door de overvloed van water groeiden de Acacia bomen hier prima tot het klimaat veranderde en de regio werd geteisterd door droogte. Zandduinen begonnen het gebied te omringen en blokkeerden zo de waterstroom van de rivier. Door het tekort aan water stierven de bomen en hoewel ze niet versteend zijn vergaan ze niet omdat het te droog is. 

Dodevlei Deadvlei Namibië

Wees voorzichtig met het leunen tegen de bomen. Het is leuk voor de foto maar de gortdroge splinters kunnen ver de huid indringen. 

Bezoek de Dodevlei

Langs Dune 45 rij je over de verharde weg naar de parkeerplaats waarvandaan je een transfer per 4×4 regelt voor het laatste onverharde gedeelte naar de parkeerplaats bij de Dodevlei. Rij je zelf in een goede 4WD dat kun je de uitdaging aangaan om de avontuurlijke route te trotseren. Vanaf de parkeerplaats is het nog een minuut of twintig wandelen. Je kan ook al vanaf de eerste parkeerplaats de wandelschoenen aantrekken voor de pittige wandeling van vier kilometer door het mulle zand.

Plan je bezoek in de vroege ochtend of laat op de dag. Overdag liggen de temperaturen in de Deadvlei rond de vijftig graden. Geen pretje om er dan rond te lopen. Bijkomend voordeel is dat het licht op deze tijdstippen van de dag ook het beste is voor de geweldige foto’s die je hier ongetwijfeld gaat maken. Het veranderende zonlicht zorgt voor een grote diversiteit aan kleuren. De combinatie van schaduw en licht op de rode zandduinen samen met de eeuwenoude bomen, witte ondergrond en strakblauwe lucht maken het beeld uniek. De foto’s bij deze blog zijn gemaakt van mijn bezoek in de ochtend. 

Dodevlei Deadvlei Namibië

Dune 45

Als je op de Sesriem campsite overnacht mag je een uur voor zonsopkomst het park in. De meeste mensen kiezen ervoor om dan eerst bij Dune 45 te stoppen om daar de zonsopkomst te zien. Wij kozen hier ook voor en hebben geen moment spijt. Je kan er echter ook voor kiezen om meteen door te rijden naar de Dodevlei om zo de (meeste) andere toeristen voor te zijn. Het duurt echter even voor de vlei schaduwvrij is waardoor de mooiste fotomomenten toch wat later in de (nog steeds vroege) ochtend zijn. 

Dus het antwoord op de vraag. Is de Dodevlei het mooiste landschap van Namibië? Een lastig vraagstuk gezien al het andere moois dat het land heeft te bieden, maar mijn antwoord neigt naar ja. Niet voor niets siert een twee bij vier meter grote fotoafdruk op canvas nu de muur van mijn woonkamer. Regelmatig krijg ik de vraag of het nou echt een foto is of een schilderij.

Sla een bezoek aan de Dodevlei bij je reis naar Nambië niet over, dit is Namibië zoals je het je had voorgesteld!

Dodevlei Deadvlei Namibië

Foto’s & film: Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.