Zonsopkomst op Dune 45

0
4475
Dune 45 Namibië

Dune 45 is één van de bekendste toeristische bestemmingen in Namibië. Hij ligt in de Namib woestijn nabij de Sossusvlei. Een beklimming van de 170 meter hoge zandduin levert eindeloos verre uitzichten over de glooiende, donkerrode woestijnduinen.

Het beste beklim je Dune 45 bij zonsopkomst of zonsondergang. De stralen van de laagstaande zon zorgen dan voor een geweldig kleuren spektakel. Ook is het wat betreft de temperatuur op deze momenten het beste uit te houden. Overdag onder de brandende zon deze zandduin beklimmen is niet een heel goed idee. Wij beklommen hem in de ochtend en nadat de zon langzaam de duinen om ons heen diep rood kleurden begon de temperatuur ook al snel te stijgen. Halverwege de terugweg waren we dan ook al snel nat van het zweet.

Dune 45 Namibië
Je zult bij een bezoek de zandduin moeten delen met andere reizigers.

Omdat het de enigste duin is die in dit gebied beklommen mag worden moet je hem helaas wel delen. Kans is aanwezig dat je in een treintje naar boven klautert. Toch is dat niet heel erg.

Juist omdat dit de enigste duin is die beklommen mag worden heb je eenmaal boven een prachtig uitzicht. Aan alle kanten strekt zich een verlaten woestijnlandschap uit. Het is een unieke ervaring om hier op de top van de woestijn te staan.

Vijf tips om Dune 45 te beklimmen

1. Ga voor zonsopkomst. Het is hierboven al aangehaald. Zodra de zon eenmaal aan de horizon omhoog klimt stijgt de temperatuur al snel met tientallen graden. Bij het afdalen al flink warm, maar bergop wordt het anders helemaal afzien.

2. Breng genoeg water en snacks mee. Het klinkt logisch, je bent in de woestijn en je gaat een flinke klim maken. Je moet dus veel drinken. Een lichte snack op de top is ook een aanrader. Vanwege het vroege tijdstip (voor zonsopkomst) heb je waarschijnlijk nog niet uitgebreid ontbeten. Een energyboost voor je aan de afdaling begint is dan vaak wel lekker.

Dune 45 Namibië

3. Maak de klim zonder schoenen. Je kunt eventueel je sokken aanhouden, maar er gaat niets boven het gevoel van het zachte zand dat tussen de tenen door glijdt. Ook zit je dan niet met het probleem dat je schoenen zich tot in elk gaatje vullen met het rode zand en de klim zo verzwaren.

Dune 45 Namibië

4. Ga net dat stukje verder. De meeste bezoekers stoppen op de top na de eerste klim omhoog. Hiervandaan heb je ook een prima overzicht over het landschap en de opkomende zon. Echter als je tot hier geklommen bent zie je een nog grotere helling die je kan beklimmen. Waarschijnlijk ben je ook daar niet alleen, maar het is er gewoonlijk wel veel rustiger. Heb je dan nog energie over dan kan je zelfs nog verder de zandduin verkennen.

Dune 45 Namibië

5. Blijf op de terugweg aan de schaduwkant van de duin. Heb je tip 3 opgevolgd dan sta je nu op blote voeten bovenaan Dune 45. De weg terug is een stuk makkelijker op één punt na. Het zand dat op de zonkant van de duin ligt is inmiddels gloeiend heet geworden. Het is zacht uitgedrukt niet erg aangenaam om hier met blote voeten overheen te lopen. Gelukkig ligt één kant in de schaduw en hier kun je eventueel via dezelfde weg terug. Leuker is het echter om van bovenaf in een rechte lijn naar beneden te knallen en dan langs de voet van Dune 45 terug naar de parkeerplaats te lopen.

Dune 45 Namibië

Dune 45 bevindt zich op de hoofdroute van Sesriem naar de Sossusvlei. De naam is simpel gevonden. Als je vanaf Sesriem het park inrijdt ligt hij na 45 kilometer aan de linkerhand. Als je Dune 45 in de vroege ochtend beklimt kan je daarna nog de Sossusvlei en de Deadvlei bezoeken voor het echt te heet wordt.

Beslist een beklimming waard

De kans is groot dat het best wel druk is als je Dune 45 bezoekt, maar feit blijft dat Duin 45 beslist een beklimming waard is.

Dune 45 Namibië

Foto’s & film: Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.