De piramiden van Gizeh

1
6456
De piramiden van Gizeh

De piramiden van Gizeh liggen slechts enkele kilometers van Caïro. Je bezoekt er drie grote piramiden: de piramide van Khufu, de piramide van Chephren en de piramide van Mycerinus. De piramide van Khufu is de grootste piramide van Egypte en is ook wel bekend als de Grote Piramide van Gizeh of de Piramide van Cheops. Hij is tien meter hoger dan de Rode Piramide in Dahshur, waar de vader van Khufu zijn laatste rustplaats kreeg.

De piramiden zijn ongeveer 5000 jaar oud en zijn waarschijnlijk gebouwd tussen 2551 en 2472 voor Christus. De piramiden stellen de heuvel voor waarop de zonnegod Ra stond toen hij de andere goden en godinnen heeft geschapen.

De piramiden van Gizeh zijn de laatst overgeblevenen van de zeven wereldwonderen. De oorspronkelijke andere 6 wereldwonderen bestaan helaas niet meer.

De piramide van Khufu

De piramide van Khufu is de grootste met de top op 146,6 meter hoogte. De zijkanten zijn zo’n 230 meter lang en in totaal zijn ongeveer 2.3 miljoen stenen in de het bouwwerk gebruikt. De bouw duurde dan ook maar liefst 20 jaar en er hebben circa 100.000 man aan gewerkt. 

piramide Egypte Gizeh

Khufu (ook wel Cheops genoemd) was de grootste der farao´s. Hij was de tweede farao en Hij kreeg al gauw bijnamen zoals “de gouden farao” en “hij die vijanden onderwerpt”.

De binnenkant van de piramide is het beste in de ochtend te bezoeken, daarna wordt het erg warm en benauwd in de veelal kleine ruimtes. De piramide van Khufu is de enige piramide waar je binnenin zowel naar boven als beneden kunt lopen. Per dag worden er maar 300 tickets voor verkocht die gewoonlijk om 8.00 uur en om 13.00 uur in de verkoop gaan. Ze zijn vaak erg gewild en vaak vormt zich al vroeg een wachtrij voor het verkooppunt bij de piramide. 

De piramide van Chefren

De piramide van Chefren is iets minder hoog (143,5 meter) dan de piramide van Khufu. Hij lijkt echter groter omdat hij is gebouwd op een kunstmatig plateau. Tot 1853 lag hij grotendeels begraven onder het woestijnzand. Hij is herkenbaar aan de goed bewaard gebleven gladde top van kalksteen.

piramide van Chefren
De piramide van Chefren met ervoor de Sfinx.

Chefren was de zoon van Cheops en gaf de opdracht tot de bouw van de piramide. 

De piramide van Mycerinus

De derde en kleinste piramide is de piramide van Mycerinus. Mycerinus was de zoon van Chephren en dus de kleinzoon van Cheops. Het bouwwerk kreeg de bijnaam van rode piramide door zijn roodkleurig granieten omhulsel.

De piramide van Mycerinus wordt geflankeerd door drie kleine koninginnepiramiden. Twee hiervan zijn door onbekende reden nooit afgebouwd. Bij deze piramiden valt op dat ze trappen hebben, net zoals de oudere piramiden in het nabijgelegen Sakkara.

Naast de piramiden vind je hier ook de Sfinx van Gizeh en vele andere kleinere tempels, monumenten, bijgebouwen en privé-mastaba’s (graven). 

Sfinx van Gizeh

De sfinx is de bewaker van het dodenrijk en is lokaal bekend als ‘Abu ‘l-Hol’. Dit betekend Vader van de Verschrikkelijke. De sfinx heeft het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens. Hij staat met de rug naar de piramide van Chefren en is 73 meter lang, 19 meter breed en 20 meter hoog. Het is dan ook met afstand de grootste sfinx van Egypte. 

Bezoek de De piramiden van Gizeh

Veel hotels bieden een bezoek aan de piramiden aan als tour en overal in de stad zijn reisagenten te vinden die je naar Gizeh kunnen brengen.

Net zo makkelijk is het om een taxi te nemen en er rijdt ook elke 20 minuten een bus (355/357) vanuit het centrum naar Gizeh.

Ezel piramiden Gizeh
Als je het te warm vindt om rond te wandelen kan je je altijd nog rond laten leiden op een ezel.

De beste tijd om de piramides te bezoeken is tegen de avond wanneer de Egyptische zonsondergang voor spectaculaire plaatjes zorgt. Tevens zijn de meeste toeristen dan al vertrokken en is het een stuk rustiger. Ook vroeg in de ochtend is het vaak nog relatief rustig en dan zijn de temperaturen ook nog aangenaam. 

1 REACTIE

  1. niet correct: “Hij is tien meter hoger dan de Rode Piramide in Dahshur” is 40 meter hoger dan Rode Piramide (104M), en 10M hoger dan Chefren (136M)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.