Dinder National Park

0
1244
Dinder National Park Soedan

In het oosten van Soedan ligt langs de grens met Ethiopië het nationale park Dinder. Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in Soedan komen leeuwen, buffels en olifanten voor. De oppervlakte van het park is ongeveer 6475 vierkante kilometer, maar als je de verschillende beschermde bufferzones erbij rekent is het één van de grootste natuurparken van Afrika. 

Het is in ieder geval het belangrijkste natuurreservaat van Soedan. Het werd opgericht in 1935 en is samen met het nationale park Radom in Darfur één van de gebieden in het land dat is aangewezen als biosfeerreservaat. Een biosfeerreservaat is een door de UNESCO aangewezen gebied dat een ecosysteem representeert waarin de biodiversiteit en de genetische waarden beschermd worden.

Het landschap van Dinder bestaat voornamelijk uit savannegrasland en enkele (rivier)bossen. Bij de grens met Ethiopië wordt het landschap heuvelachtig. 

In Dinder is een aanzienlijke populatie wilde dieren te vinden. Leeuwen, luipaarden en cheeta’s jagen er op verschillende antilopesoorten. Bavianen komen er in grote aantallen voor, zelf zoveel dat de mensen in het park ze beschouwen als ongedierte.

Baboons

Tijdens het regenseizoen migreren kuddes olifanten door het park. Ook zijn er ruim 200 verschillende soorten vogels in het park geregistreerd. Deze zijn veelal te vinden in de uitgestrekte moeraslanden en poelen (plaatselijk bekend als maya’s) die zich tijdens het regenseizoen vormen. 

Warthogs

Wat houdt de toekomst van Dinder in?

Vanwege de grootte van het park is het echter vaak lastig om veel wild te zien. Een beetje geluk is nodig.Door het slechte beheer zijn soorten als de neushoorn en het nijlpaard inmiddels uitgestorven in het park. Ook de Nijlkrokodil die tot 1940 in overvloed voorkwam is vrijwel verdwenen en giraffes zijn voor het laatst gezien in 1985. Als gevolg van de voortdurende strijd in Soedan heeft een groot aantal vluchtelingen zich langs de grenzen van het park gevestigd en dan met name langs de rivier de Rahad. Ontwikkelingen die niet meteen een rooskleurige toekomst voor Dinder voorspellen. 

Het park in het Dinder district van de staat Sennar wordt, net als alle wildparken en reservaten in Soedan, geconfronteerd met verschillende problemen zoals stroperij, toegenomen menselijke nederzettingen en aantasting van de omliggende gebieden. Ook laat de lokale bevolking vee grazen binnen de grenzen van het park. 

21, Dinder National Park, Sudan

Hoewel het park ongeorganiseerd is en slecht beheerd wordt is het naar ons idee toch een bezoek waard. Het wild is hier ‘echt wild’ en andere toeristen zijn er de meeste tijd niet te vinden. 

Bezoek Dinder

Voor een bezoek aan het nationale park Dinder heb je eigen vervoer nodig. Heb je geen eigen auto dan worden er in Khartoum excuses aangeboden naar het park. De accommodatie waar je verblijft kan je gewoonlijk in contact brengen met aanbieders van de trip. Zelf een taxi regelen kan natuurlijk ook, vanwege de staat van de weg is een 4×4 aan te raden.

21, Dinder National Park, Sudan

In het park zijn kamers te huur waar je kan overnachten, ook is er een restaurant en zelfs een klein museum. 

Tijdens het regenseizoen van juni tot oktober zijn de wegen onbegaanbaar vanwege overstromingen en is het vaak niet mogelijk om het park te bezoeken. De beste reistijd is van december tot en met mei. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.