Eerste commerciële vlucht naar Timboektoe sinds 2012 

0
773
Eerste vlucht sinds 2012 land in Timboektoe

Mali – Voor het eerst in ruim 8 jaar is er op het vliegveld van Timboektoe weer een commerciële vlucht geland. Hiermee is een nieuwe verbinding gelanceerd voor de lokale luchtvaartmaatschappij Sky Mali.

Na een reis van 700 kilometer van de hoofdstad Bamako landde het vliegtuig, met daarin 2 ministers, afgelopen maandag in Timboektoe. Het toestel maakte een tussenstop in Mopti. Mensen deze route over de weg of over de rivier de Niger afleggen, worden nog steeds geconfronteerd met aanvallen van bandieten en jihadisten.

Sky Mali wil twee Bamako-Timboektoe vluchten per week gaan maken met tussenstops in Mopti. Sinds de oprichting in juli vorig jaar is het al gestart met vluchten naar Kayes aan de Senegalese grens en naar Gao in het noorden van Mali. 

Jihadistische aanslagen en conflicten tussen etnische groepen vinden al jaren plaats in het noorden van Mali en verspreiden zich zuidwaarts naar het centrum van het land en over de grenzen heen. 

Fundamentalistische groeperingen die banden hadden met Al-Qaeda, veroverden Timboektoe in 2012. Bij de verovering raakte het vliegveld zo beschadigd dat het niet meer te gebruiken was. De oude stad was tot dan toe beroemd om haar historische islamitische manuscripten en gold als een exotische bestemming voor toeristen van over de hele wereld. Timboektoe staat ook op de lijst met UNESCO werelderfgoed. 

Voorlopig is het toerisme nog niet teruggekeerd naar Mali, aangezien het geweld in het noorden en midden van het land blijft woeden. Toch kan dit een eerste stap zijn om de stad Timboektoe weer toegankelijk te maken voor reizigers. 

(03-02-2021)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.