Legendarische woestijnstad Timboektoe

0
4738
Timboektoe Mali

Timboektoe is een legendarische stad in de Sahara waar tijd heeft stilgestaan. Veel mensen kennen de naam Timboektoe uit de Kuifje strips of als bestemming van Donald Duck als hij weer eens na een mislukt avontuur moet vluchten uit Duckstad. Hier aangekomen voelt het dan ook alsof je je aan het eind van de wereld bevindt. De mythische woestijnstad is omgeven door talloze zandduinen en wordt ook wel de parel van de woestijn genoemd. 

Timbuktu_Mali

Let op: momenteel is Timboektoe helaas een no-go area. Reizigers over land worden door de politie tegengehouden. De enige manier om de stad te bereiken is met een vliegtuig. Sky Mali is in februari 2021 met 2 commerciële vluchten per week vanaf Bamako. Maar ook dan is de veiligheid niet gegarandeerd en is er de kans op kidnapping of erger. Hopelijk wordt het reizen naar Timboektoe in de komende jaren weer mogelijk. Tot die tijd kan het zijn dat de informatie op deze pagina niet meer actueel is. Zorg dat je goed op de hoogte bent voor je een bezoek overweegt. De naam Timboektoe stond altijd symbool voor een verafgelegen en nauwelijks te bereiken plaats. Verafgelegen is het altijd gebleven en helaas is de slechte bereikbaarheid momenteel ook weer actueel.

Timbuktu

Hoofdstad van de Islamitische Cultuur

Timboektoe ligt ongeveer 13 kilometer ten noorden van de Niger rivier. De stad werd in de 12e eeuw gesticht door de Toearegs als belangrijkste handelsplaats voor de karavanen van de transsaharahandel. In de woestijn rond de stad werd zout gewonnen dat hier werd verhandeld tegen goud en andere goederen. 

De plek groeide uit tot een stad van islamitische geleerdheid en werd in 2006 uitgeroepen tot de ‘Hoofdstad van de Islamitische Cultuur’.

Tegenwoordig is Timboektoe nog maar een schaduw van de eens zo florerende drukke stad uit het verleden. Bij reizigers komt de plek eerder bescheiden en enigszins vervallen over. 

De (vroegere) status van de stad als Hoofdstad van de Islamitische Cultuur wordt weerspiegeld door de drie grote moskeeën die zijn opgetrokken uit klei. De Djingareyber, Sankore en Sidi Yahia moskeeën herinneren aan de gouden eeuw van Timboektoe. De Djingareyber moskee is de grootste en meest indrukwekkende van de drie. De Sankore is een bezoekje waard vanwege de prachtige minaret. Alle drie liggen op korte loopafstand van elkaar, maar zijn niet toegankelijk voor niet-moslims.

Djingareiber Mosque

De Grand Marché is een markt van twee verdiepingen met kraampjes en winkels die allerlei spullen verkopen. Deze markt moet je zeker bezoeken. Laat de chaotische sfeer met geuren en geluiden die de zintuigen prikkelen op je inwerken terwijl je op je gemak tussen de ontelbare verkoopstalletjes doorloopt. Sluit je bezoek af op het dak waarvan je een ongelofelijk uitzicht hebt over heel Timboektoe met op de achtergrond het eindeloze zand van de Sahara.

Timbuktu

Heinrich Barth’s huis

In het Heinrich Barth’s huis is een klein museum gevestigd met onder andere reproducties van Barths tekeningen en uittreksels van zijn geschriften. Heinrich Barth was een bekende Duitse ontdekkingsreiziger die in 1854 vermomd als een Tuareg naar de stad reisde. Na een verblijf van 6 maanden kon hij maar net ontsnappen en keerde terug naar Europa. 

Vergeet tijdens je bezoek aan Timboektoe niet om even langs te gaan bij het toeristen bureau waar ze een officiële paspoort stempel hebben van de stad.

Bezoek Timboektoe

Het internationale vliegveld van de stad is momenteel gesloten voor commerciële vluchten. De enige toestellen die nog naar de stad vliegen zijn van de Verenigde Naties. Update: In februari 2021 heeft Sky Mali een eerste commerciële vlucht van Bamako naar Timboektoe uitgevoerd. De bedoeling is dat er twee keer per week een vlucht komt die een tussenstop maakt in Mopti. Hopelijk is dit het begin om in ieder geval de stad weer toegankelijk te maken voor reizigers.

Afhankelijk van het waterniveau in de Niger rivier is Timboektoe ook per boot bereikbaar vanaf Gao. Gewoonlijk vaart er een passagiersschip van juli tot en met november en als het meezit tot 2-3 maanden verder. De haven van Timboektoe bevindt zich in Kabara op 18 kilometer ten zuiden van de stad. Kleinere piroques zijn te regelen voor de tocht over de rivier naar Mopti.

In het droge seizoen rijden er bussen en gedeelde taxi’s vanaf Mopti en Bamako. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.