Etosha is het grootste wildpark van Namibië

0
3745
Leeuw Etosha Namibië Stunningtravel

Elk wildreservaat is speciaal, maar er zijn er maar een paar die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Etosha is het grootste wildpark van Namibië en heeft door de jaren heen een legendarische status bereikt. Het is een plek die je een keer met eigen ogen gezien moet hebben.

Zwarte neushoorn Etosha Namibie stunningtravel
De zwarte neushoorn is herkenbaar aan zijn puntige mond.

De Etosha Pan

Etosha is qua oppervlakte ongeveer gelijk aan de helft van Nederland. Het park bestaat voor een groot deel uit een zoutpan. De Etosha Pan, een zoutpan van ca. 6000 km2. Deze enorme droge vlakte veranderd elk jaar tijdens de regens, voor een paar dagen in een ondiepe lagune. Hier komen dan grote aantallen flamingo’s en pelikanen op af. Etosha bestaat verder voor het grootste gedeelte uit savanne met verschillende grassoorten, bomen en struiken, de Mopane boom is de overheersende vegetatie in het natuurpark. Het park biedt dus niet alleen een enorme variatie aan wild, maar ook een indrukwekkend landschap en bijzondere vegetatie. 

Zoutpan Etosha pan Namibie stunningtravel
De Etosha Pan.

Hoewel het landschap op het eerste gezicht vaak op een dor onleefbaar gebied lijkt leven er maar liefst honderdveertien zoogdiersoorten en driehonderdveertig vogelsoorten. Daarnaast glibberen er zestien reptielensoorten door het park en leven er ontelbaar veel insecten. De gehele Big 5 is vertegenwoordigd, inclusief de witte en zwarte neushoorn. 

In het park bevinden zich zes kampen waar je kan overnachten. Dit zijn Dolomite, Onkoshi, Olifantsrus, Namutoni, Halali en Okaukuejo. In alle kampen zijn restaurants en je kan er overnachten op de camping of in de vaak eenvoudige accommodaties. De kampen hebben een verlichte waterpoel waar vooral na zonsondergang regelmatig veel wild komt drinken. Zo zijn er bij de waterpoel bij Okaukuejo vaak olifanten en neushoorns te zien en heeft de waterpoel van Halali een luipaard als vaste bezoeker. 

Etosha Namibie stunningtravel waterpoel
Olifant bij de waterpoel van het Okaukuejo Kamp.

Dolomite Camp en Olifantsrus Camp zijn alleen toegankelijk als je hier overnacht. Bij de andere kampementen kan je terecht voor een pauze met een versnapering tijdens je safari door het park. 

Bezoek Etosha

Er is geen openbaar vervoer naar het natuurpark en de beste manier om het te bezoeken is met een eigen (huur)auto. De enige andere manier is om Etosha te bezoeken met een georganiseerde tour. Ook als je met eigen vervoer komt is het aan te raden om van te voren je overnachtingen in het park te regelen. Soms is het mogelijk om bij de ingang van het natuurpark wat te regelen, maar Etosha is een populair park en als het volgeboekt is heb je pech. Beschik je over een (dak)tent dan is er vaak nog wel plek.

Ingang Etosha Namibië stunningtravel

De beste reistijd voor het Etosha National park is van oktober tot half december. De temperaturen liggen dan tussen de 25 en 40 graden. De temperaturen kunnen na half december oplopen tot 46 graden Celsius. Van mei tot september is het koeler met dagtemperaturen tussen de 18 en 25 graden. Wel koelt het ’s nachts flink af tot richting het vriespunt. Hou daar dus rekening mee als je in een tent overnacht. De nachten zijn vaak kraakhelder met een schitterende sterrenhemel. 

Etosha Namibië stunningtravel wegen

De meeste kans op regen is er in de maanden januari tot april. Hierna transformeert het park in een prachtige groene oase. Wel is het wild dat in de droge maanden massaal naar de enkele waterpoelen trekt dan moeilijker te spotten.

Zebra Etosha Namibie stunningtravel

Meer informatie en voor het boeken van accommodatie: https://www.etoshanationalpark.org

Foto’s: Maarten van de Biezen

Gemsbok Etosha Namibië stunningtravel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.