Hlane Royal National Park

0
2519
Leeuw Hlane Swaziland

‘Hlane’ is Swazi voor ‘wildernis’. Het Hlane Royal National Park is het grootste beschermde natuurgebied in eSwatini. Hier vind je dan ook de grootste concentraties wild van het land. In geen enkel ander park in Swaziland vind je zoveel wild bij elkaar. In Hlane vind je vier van de big 5 dieren, alleen de buffels ontbreken. Voor vogelliefhebbers is het interessant om te weten dat hier de meeste Marabou Storks hun zuidelijke nestperiode doorbrengen. 

Zonsondergang Hlane Swaziland

Het natuurpark is 22,000 vierkante kilometer groot en bestaat uit een eeuwenoud bos waar een grote populatie leeuwen, olifanten, neushoorns en giraffes leven. 

olifanten in Hlane Swaziland

Wandelsafari

Naast de safari’s met een auto’s kan je Hlane ook ter voet verkennen. Met een gids ga je op pad en richt je je vooral op het kleinere dierenleven. Ook wordt uitgelegd wat de verschillende planten en bomen soorten zijn en hoe die door de lokale bevolking op traditionele wijze gebruikt worden. Daarnaast is er natuurlijk altijd nog de kans dat er een luipaard in de volgende boom ligt te relaxen. 

Hlane staat bekend om de Ehlatsini Bush Trail. Bij deze tocht trek je samen met een gids twee of drie dagen lopend door het park en kamperen doe je onder de vele sterren.

Impala Hlane Swaziland

Mountainbiken

Is fietsen meer jouw ding dan zijn er vanuit het Ndlovu kamp tweeënhalf uur durende mountainbike tochten beschikbaar. In Ndlovu kan je ook een bezoek regelen naar het traditionele dorpje Umphakatsi. Hier kom je meer te weten over de leefwijze en gebruiken van het land. Ook maak je hier kennis met de muziek en dans van de Swasi. In het dorp wonen tweehonderd weeskinderen wiens ouders het slachtoffer zijn geworden van aids, een helaas nog veelvoorkomende ziekte in eSwatini.

Bezoek Hlane

De ingang van het nationale park ligt zeven kilometer ten zuiden van Simunye. De afslag van de MR3 wordt duidelijk aangegeven en is niet te missen. In het park kan je op de meeste wegen vooruit met een gewone auto. Het gedeelte waar de leeuwen leven kan je echter alleen bezoeken met een georganiseerde wildlife drive. Deze vertrekken drie keer per dag. De laatste aan het eind van de middag biedt de meeste kansen om wild te spotten, omdat de dieren na de hitte van de dag dan weer actief worden. De ochtend drive is ook een prima moment om Hlane te verkennen. Als je niet in Hlane overnacht is de poort van het park geopend tussen zes uur in de ochtend en zes uur ’s avonds.  

Ingang park Hlane Swaziland

In het park zijn twee kampementen: Ndlovu en Bhubesi.  Het Ndlovu kamp ligt dichtbij de ingang van het park en bij de waterpoel bij het restaurant spot je nijlpaarden, olifanten en ander wild dat hier komt drinken. ’s Avonds zijn er gewoonlijk traditionele dansvoorstellingen rond het kampvuur.  Bhubesi ligt veertien kilometer verderop en heeft een aantal vier persoons bungalows met electra. Hier is geen restaurant, dus zul je zelf je avondmaaltijd moeten verzorgen.

Stekelvarken in Hlane Swaziland

Meer informatie en prijzen: http://www.biggameparks.org/hlane

Foto’s: Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.