Faustin-Archange Touadéra wint presidentsverkiezingen in de Centraal Afrikaanse Republiek

0
1360
Verkiezingen Centraal Afrikaanse Republiek

Centraal Afrikaanse Republiek  Het Constitutionele Hof van de Centraal Afrikaanse Republiek bevestigde maandag de overwinning van president Faustin-Archange Touadéra bij de verkiezingen van vorige maand. Wel werd erbij vermeld dat de opkomst, onderdrukt door gewapende groepen, slechts een derde van de kiesgerechtigden bedroeg.

Touadéra kreeg 53,16 procent van de stemmen en daarmee werd de 63 jarige tot herkozen president uitgeroepen. De nummer twee werd voormalig premier Anicet Georges Dologuele, met 21,69 procent van de stemmen.

Touadéra was van 2008 tot 2013 minister president van het land. Hij is een onafhankelijk politicus en behoort tot geen enkele partij. Hij studeerde wiskunde in Frankrijk en Kameroen. In 2016 werd hij president na een burgeroorlog waarbij duizenden doden vielen en honderdduizenden uit hun huizen werden verdreven.

Centraal Afrikaanse Republiek specialist Nathalia Dukhan bij de Amerikaanse anticorruptieorganisatie The Sentry, zei dat de stemming niet geloofwaardig was. “Deze verkiezingen zijn een democratisch fiasco dat zich afspeelt voor de ogen van de internationale gemeenschap die de misstanden een voor een heeft waargenomen en gelegitimeerd”, zei ze.

Rebellen

Tweederde van het arme land is in handen van gewapende groeperingen en Touadéra vertrouwt op hulp van VN vredestroepen en militaire steun van Rusland en Rwanda om de controle over het gecontroleerde gebied te behouden en uiteindelijk uit te breiden. Dat dat niet zonder slag of stoot gaat bleek eind vorig jaar wel toen een nieuw gevormde coalitie van milities probeerde op te rukken naar de hoofdstad Bangui. 

Vorige week woensdag begonnen de rebellen een nieuwe aanval op de hoofdstad waarbij ze de rand van de stad bereikten voordat ze werden teruggedrongen. 

Afgelopen weekeind wist de VN de controle te heroveren in Bangassou, een stad 750 kilometer ten oosten van Bangui, die twee weken eerder door gewapende groepen werd ingenomen. Door het opgelaaide geweld zijn alleen vorige week al meer dan 10.000 mensen de Ubangui rivier over, een zijrivier van Congo, om een veilig onderdak te zoeken in de Democratische Republiek Congo.

(18-01-20121)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.