Museveni wint  betwiste verkiezingen in Oeganda

0
737
Vlag van Oeganda

Oeganda – President Yoweri Museveni, die in 1986 voor het eerst aan de macht kwam, is gekozen voor een zesde ambtstermijn. De kiescommissie kwam zaterdag met de uitslag van de stemmen. Museveni kreeg 58,64 procent van de stemmen, terwijl zijn belangrijkste uitdager Robert Kyagulanyi, alias Bobi Wine, 34,83 procent behaalde. Amuriat Oboi, kandidaat voor Forum voor Democratische Verandering, haalde 3,24 procent van de stemmen, terwijl elk van de overgebleven kandidaten minder dan één procent haalde.

De opkomst was 57,22 procent van de bijna 18 miljoen geregistreerde kiezers. Een versterkte aanwezigheid van de strijdkrachten patrouilleerde in bijna verlaten straten, terwijl legerhelikopters op lage hoogte boven sommige delen van het land zweefden terwijl de resultaten werden bekendgemaakt.

Bobi Wine heeft de legitimiteit van de resultaten inmiddels afgewezen. Bobi Wine, is een Oegandees politicus, zanger, acteur en zakenman. Hij leidt de ‘People Power, Our Power beweging’ die oppositie voert tegen president Yoweri Museveni.

De 76 jarige Museveni voerde voor zijn presidentschap vijf jaar lang een jungle oorlog tegen het schrikbewind van Milton Obote (president van 1979-1985). Hij gebruikte als een van de eersten op grootschalige basis kindsoldaten. Eenmaal aan de macht vestigde hij een systeem waarin geen politieke partijen waren toegelaten.

Het “geen-partijsysteem” van Museveni was op 28 juli 2005 inzet van een volksstemming, door de niet erkende oppositie afgedwongen. Een meerderheid koos voor invoering van een meerpartijstelsel. De grondwet werd hierop aangepast, en Museveni liet direct maar opnemen dat een president gekozen kan worden voor meer dan twee termijnen. 

(19-01-20121)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.