Gambella National Park

0
1274
Gambella National Park

Het nationale park Gambella is een unieke plek voor echte ontdekkingsreizigers. Zijn er olifanten in Ethiopië? Vraag het aan een doorgewinterde Afrika reiziger en en het antwoord is waarschijnlijk nee. Toch leven er wel degelijk olifanten in Ethiopië en wel in in het nationale park Gambella. 

Nubian giraffes, Narus Valley, Kidepo National Park, Uganda

De wildaantallen in Gambella doen niet onder voor die van de grote wildreservaten in Kenia en Tanzania. Er zijn enorme migrerende kuddes antilopen en buffels en ook olifanten, giraffen, leeuwen, wrattenzwijnen, nijlpaarden, cheeta’s, luipaarden en hyena’s lopen er in gezonde aantallen rond. Wel is het gebied groot en is het soms even zoeken.

Het landschap van Gambella is laag en vlak met een hoogte variërend van 400 tot 768 meter boven zeeniveau. Het park werd in 1973 opgericht om de uitgestrekte moerasgebieden en de wilde dieren in dit deel van het land te beschermen. Met een totale oppervlakte van ongeveer 50.600 hectare is Gambella het grootste beschermde gebied van Ethiopië. Het grenst aan het nationale park Boma in Zuid Soedan. Beide landen zijn in gesprek over hoe ze de dieren op een veilige wijze vrij door de twee parken kunnen laten migreren. 

kob-migration-gambella-national-park-1

Hoewel het park technisch gezien niet in de Rift Valley ligt, ligt Gambella National Park langs één van de andere belangrijke rivieren van het land, de Baro. De noordelijke grens wordt gevormd door deze rivier die uiteindelijk uitmondt in de witte Nijl. Het is één van de levensaders van het park. Ten zuiden van Gambella stroomt de rivier de Gilo. Langs de oevers van de rivieren zijn vele vogelsoorten te spotten, waaronder de zeldzame schoenbekooievaar. Ook zie je er verschillende soorten primaten.

Gambella

Anuak en de Nuer

De mensen die rond het park leven zijn de Anuak en de Nuer. Ze zijn voornamelijk vissers en veehoeders en zijn buitengewoon knap met een donkere, satijnachtige huidskleur. Zowel de mannen als de vrouwen hebben vaak patronen van decoratieve insnijdingen op de borst, buik en het gezicht. Daarnaast dragen ze halskettingen met heldere kralen en punten van ivoor of koper die door een gat in de onderlip worden gestoken.

Cows of Itang Village

Bezoek Gambella National Park

Gambella ligt in een uithoek van het zuidwesten van Ethiopië en is het beste bereikbaar met een chartervliegtuig. Dit maakt een bezoek aan het nationale park niet goedkoop, maar wel een hoogtepunt van een reis naar dit land. De wild populaties in Gambella behoren tot de hoogste van heel Ethiopië. Combineer dat met exclusieve tentenkampen en privévliegtuigen en maak je op voor een reis die je nooit meer zal vergeten. 

In Gambella Town vind je het kantoor van Ethiopia Wild Life Conservation Authority. Hier is ook een klein museum over de dieren die in het park voorkomen. Kom je met eigen vervoer dan kunnen ze je hier verder helpen bij je bezoek aan het park. Buiten de luxe tentenkampen zijn er echter geen budget/ kampeer mogelijkheden om in Gambella te overnachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.