Gebel Elba National Park

0
1409
Gebel Elba National Park

Het veelgeprezen Gebel Elba National Park in Egypte beslaat een indrukwekkend 35.600 vierkante kilometer bergachtig terrein, kustwoestijn en koraalriffen in de Rode Zee. Het bijzondere nationale park omvat een ongerepte regio met zeldzame flora en fauna. De bergtop van Elba, waarnaar het park is vernoemd, is één van de vier bergtoppen die trots boven het landschap uitsteken en uitkijken over de prachtige Rode Zee. De bergen en het nationale park maken deel uit van de Hala’ib-driehoek die van de Rode zee wordt gescheiden door diepliggende valleien.

De  mangrove moerassen langs de mooie kustgebieden vormen een groot contrast met het dorre met acacia’s begroeide landschap landinwaarts. Er zijn 22 eilandjes in de Rode zee die deel uitmaken van het park, waardoor het één van de  meest biodiverse regio’s van Egypte is. 

in the shadow of jabal elba

Nubische wilde ezels

Vanwege de gevarieerde habitat ondersteunt Gebel Elba National Park een verscheidenheid aan diersoorten. Aangenomen wordt dat ’s werelds laatste wilde populatie van Nubische wilde ezels in het bergachtige terrein leeft, maar dat is niet de enige zeldzame soort die in het park voorkomt.

Nubian wild ass

Bijzondere vogelsoorten in het gebied zijn de lammergier, aasgier, havikarend en de zwarte adelaar. Deze adelaars en valken komen veel voor in het binnenland, terwijl steltlopers en kustvogels te vinden zijn in de kwelders en mangrove moerassen.

De 450 plantensoorten die in het nationale park aanwezig zijn, bieden een thuis voor een groot aantal kleine dieren. Van moringa’s tot acacia’s en drakenbomen, de binnenlandse flora is divers. Zoogdieren die in het park voorkomen zijn Barbarijse schapen, steenbokken, gazellen, aardwolven, genetkatten, gestreepte bunzing en de Kaapse klipdas.

Full Sprint!

Op 16 december 2014 werd een volwassen mannetjesluipaard gedood door een groep herders nadat het hun kameel aanviel in Wadi Shalal, in de regio Hala’ib in het uiterste zuidoosten van Egypte. Dit was de eerste waarneming van een luipaard in Egypte sinds de jaren vijftig. 

Het nationale park kent ongewoon veel neerslag voor een woestijngebied. Er zijn extreem hoge temperaturen in het binnenland, maar de kuststreek is mild. De Rode Zee zorgt voor een ongebruikelijke mist die met name in de ochtend vaak de bergtoppen in het park bedekt. De hoogste toppen in het park zijn  Gabal Elba (1435 m), Gabal Shellal (1409 m), Gabal Shendib (1.910 m) en Gabal Shendodai (1526 m).

Jebel (Mount) Elba from Wadi Sremtai

Unieke wandelavonturen

Gebel Elba is een uniek gebied voor outdoor liefhebbers die genieten van unieke wandelavonturen. Trektochten door woestijnlandschappen en langs de kust op zoek naar wilde dieren zijn een meeslepende ervaring. Deze wandelingen duren ongeveer een dag en worden begeleid door gediplomeerde gidsen. Langere verblijven zijn in overleg ook mogelijk. Zo zijn georganiseerde excursies mogelijk naar het binnenland van het park, waar je het spectaculaire contrastrijke bergachtige terrein kan observeren en uitkijkt naar endemische vogels. 

the dune and the lonely tree!

Aan de kust ligt de marktstad Shalateen, een handelsgebied voor kamelen dat inzicht biedt in de authentieke Arabische cultuur. Vaak zijn er duizenden kamelen te zien op de markt. In de stad zijn enkele accommodatie mogelijkheden die op toerisme zijn gericht.

Berenice 2011

Bezoek Gebel Elba National Park

Dit afgelegen en relatief onbezochte nationale park, weggestopt in de zuidoostelijke hoek van Egypte, vereist speciale toestemming om te bezoeken. Je zal een bezoek dan ook moeten regelen via een lokale reisorganisator. De locatie is uniek en loopt over de grenzen heen tot ver in Soedanees grondgebied. Het is dan al een avontuur op zich om het park binnen te komen. Gebel Elba ligt in een gebied dat zowel door Egypte als Soedan wordt geclaimd. Momenteel staat het onder Egyptisch bestuur. 

De meeste bezoekers vliegen naar Marsa Alam, een populaire badplaats aan de Rode Zee die bekend staat om haar koraalriffen, ideale duikomstandigheden en eindeloze zandstranden. Marsa Alam ligt op ongeveer twee uur rijden van het nationale park. In Marsa Alam is een groot aanbod van accomodatie waarvan het overgrote deel gericht is op het duiktoerisme. De meeste mensen die Gebel Elba willen bezoeken kiezen Marsa Alam dan ook als uitvalsbasis.

Omdat het park zo groot is, hangt de beste tijd om te gaan af van je precies wil verkennen. Jaarlijks is de gemiddelde temperatuur 30 graden celsius. Het park ervaart het hele jaar door zonovergoten luchten, maar in het zomerseizoen stijgen de temperaturen flink . De zomer duurt van juni tot augustus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.