Ras Mohammed National Park

0
2797
Ras Mohammed National Park

Gelegen op een landtong langs de Rode Zee Riviera in Egypte, ligt het pittoreske Ras Mohammed National Park. Het nationale park, ingeklemd tussen de Golf van Suez en de Golf van Aqaba, ligt op slechts 12 kilometer van het wereldberoemde Sharm el-Sheikh. De wateren rond het Sinaï schiereiland herbergen beroemde duikplekken en je vindt er meer dan 1000 soorten vissen, zeeschildpadden, mantaroggen, haaien, murenen en walvishaaien. Het nationale park is een belangrijke trekpleister voor duikers, watersportliefhebbers en vakantiegangers.

Snorkelen, zwemmen, zonnebaden en duiken zijn de meest populaire manieren om van het natuurgebied te genieten. Goudkleurig zand en azuurblauw water zorgen voor de perfecte vakantie aan zee voor zonaanbidders.

Ras Mohammed NP

In totaal omvat het park 480 vierkante kilometer beschermd landschap, waarvan 385 vierkante kilometer onderwater. Er zijn twee eilanden in het park, één met een onderwatergrot die populair is bij ervaren duikers. De koraalriffen in het gebied zijn één van de meest geliefde duikgebieden ter wereld. Het schiereiland en het landgedeelte van het park bestaan ​​uit mangrove moerassen, bergen, wadi’s en open vlaktes die worden geflankeerd door zandduinen. Er zijn enorme scheuren in het landschap veroorzaakt door tektonische plaatbewegingen als gevolg van aardbevingen. De scheuren zijn gevuld met water, waardoor ze een unieke attractie zijn binnen het park.

Ras Mohammed

In 1983 richtte de Egyptian Environmental Affairs Agency (EEAA) het gebied in als een zeereservaat voor de bescherming van de wilde dieren in de zee en op het land. Het park is ook opgericht om te beschermen tegen stadsuitbreiding van Sharm el-Sheikh en andere kustontwikkeling. Vanwege de ligging op het Sinaï schiereiland op de kruising van de Golf van Suez en de Golf van Aqaba, heeft de combinatie van water met een variërend zoutgehalte uit elke golf geresulteerd in een spectaculair scala aan rif- en pelagische vissen en diverse koraalriffen. 

Walvishaai tot gazelle

Ras Mohammed National Park is een bijzonder gebied met een grote ecologische waarde. Waarnemingen variëren van walvishaaien tot gazellen. Landinwaarts kunnen bezoekers de zeldzame dorcasgazelle, steenbok en woestijnvos verwachten. De kustvlaktes, wadi’s en duinen zijn een vitaal gebied voor trekvogels. Er zijn 149 vogelsoorten in het park, waaronder ooievaars, reigers en lepelaars. De meeste bezoekers komen echter voor het onderwaterleven. En terecht… 

Ras Mohammed staat vooral bekend om zijn bijzondere koraalriffen en diverse onderwaterleven. Er zijn meer dan 1000 vissoorten, 150 soorten schaaldieren, 25 soorten zee-egels en honderden soorten weekdieren. Populaire grote soorten om te spotten zijn onder meer hamerhaaien, walvishaaien, karetschildpadden, groene schildpadden en reuzenmanta’s. Onder water waan je je in een compleet andere wereld. 

space walk for the poor

Er zijn een paar uitzonderlijke duikplekken in de omgeving. Twee eilanden in het park herbergen een reeks onderwatergrotten die het ontdekken waard zijn voor gevorderde duikers. Het beroemde wrak van SS Thistlegorm is een populaire duikplek. Dit Britse schip werd op 6 oktober 1941 tot zinken gebracht door Duitse bommenwerpers. Het resultaat levert een adembenemende duikplek op, van een 128 meter lang scheepswrak met daarin legermateriaal zoals delen van een locomotief en vrachtwagens. 

Thistlegorm Motorbike

Thistlegorm

Ook populair zijn de Shark en Jolanda riffen. Deze riffen bieden de mogelijkheid om elke vissoort van de Rode Zee hier op het Sinaï-schiereiland te zien. Houd een oogje in het zeil bij het Shark Reef voor de grijze rifhaaien die dit rif haar naam geven. Ook hamerhaaien en enorme tonijnen zijn hier regelmatig te vinden. Een altijd aanwezige school van barracuda’s en snappers zijn vaste bewoners. verder is het een goede plek om de prachtige napoleonvis te zien.

Nap. Wrasse

Overal in Ras Mohammed zorgen kleurrijke koraalriffen, wateren vol vissen en wuivende zeegrassen voor uitzonderlijke onderwaterscènes.

Bezoek Ras Mohammed

Ras Mohammed bereiken is eenvoudig. Sharm El Sheikh is makkelijk bereikbaar met eigen of openbaar vervoer. De meeste bezoekers vliegen naar Sharm El Sheikh International Airport. Die stad is helemaal ingericht voor het (duik)toerisme en je vindt er dan ook voor iedere wens en budget accommodatie mogelijkheden. Er zijn tal van moderne hotels, duikcentra, reisbureaus, strandbars, zwembaden en entertainment.

~ The Cove Rotana Resort by Night ~ Explored on 09/07/2016 ~

In het park kun je overnachten in luxe bedoeïenententen. Een verblijf in deze tenten maakt normaal gesproken deel uit van georganiseerde woestijnreizen en excursies en omvat diners onder de sterren.

Het nationale park heeft een zeer droog klimaat en is het hele jaar door een fantastische bestemming voor bezoekers. Het is het hele jaar door warm. In de winter (november tot april) valt er minimale regenval. In de zomer lopen de temperaturen op tot 40 graden Celsius.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.