Het afgelegen Outamba-Kilimi park

0
2413
Outamba-Kilimi Sierra Leone
De Kabba of Little Scarcies rivier in Outamba-Kilimi.

Het afgelegen nationale park Outamba-Kilimi (OKNP) in het noorden van Sierra Leone biedt nog bescherming aan gezonde populaties van verschillende wildsoorten. Reken bij een bezoek echter niet op Oost-Afrikaanse safari taferelen. In het droge seizoen (dec-feb) kom je zo goed als zeker wel nijlpaarden tegen tijdens een vaartochtje met een kano op de Kabba of de Little Scarcies rivier. De kans dat je luipaarden, buffels en chimpansees ziet is nihil, maar ze komen nog voor in het park. Laat dat geen reden zijn om het park over te slaan. Het is een prachtige en rustige plek om op je gemak op onderzoek uit te gaan, daarnaast is de kans dat je de enigste bezoeker bent vrij groot. Tijdens mijn bezoek kwamen er in het weekeind wat Peace Corps vrijwilligers uit Freetown, maar de rest van de week waren er geen andere bezoekers geweest.  

Outamba-Kilimi Sierra Leone
In het droge seizoen is de kans dat je nijlpaarden ziet bijna gegarandeerd.

Verken Outamba-Kilimi ter voet

Outamba-Kilimi is onderverdeeld in twee delen: Outamba en Kilimi. Het Outamba gedeelte is ingericht om toeristen te ontvangen.  In het park, lokaal ook wel bekend als het ‘Wilderness Camp’, zijn geen wegen. Bij een bezoek zul je dus zelf actief op verkenning moeten gaan. Dat kan per kano of ter voet. Ede twee wandelpaden Gongollo and Maffaie worden zelden gebruikt en zijn deels overwoekerd en daardoor moeilijk te volgen. Op ongeveer 14,5 kilometer van het kamp kom je bij de Yombo waterval. Dit is gewoonlijk de plek waar de gids naartoe gaat als je een kans wil wagen om de aanwezige olifanten te spotten. Bij een wandeling met onze gids Mamou die net 5 woorden engels spreekt stuiten we als snel op de sporen van buffels, antilopen en wrattenzwijnen. Ook zien we onderweg de sporen van olifanten, maar afgezien van een troep krijsende apen laat het wild zich vandaag niet aan ons zien. De meters hoge begroting maakt het zien van de dieren erg lastig, maar het gevoel van avontuur is er niet minder om. Wie weet wat zich vlakbij tussen het meters hoge gras heeft verstopt…

Karangia Trail Outamba-Kilimi Sierra Leone
Het park is het beste ter voet te verkennen zoals hier op de Karangia route. Foto: Leasmhar

Karangia Hill

Een tweede mooie wandelroute is de twee uur durende tocht rond Karangia Hill. Steek in de vroege ochtend de rivier over en ga op zoek naar apen, vogels en ander wild voor ze zich in de schouwen terugtrekken tijdens de hitte overdag. Als je vroeg genoeg vertrekt kan je genieten van een spectaculaire zonsopkomst op de ’top’ van Karangia Hill. De zonnestralen strijken over de nog in een mistsluier gehulde bomen en onthullen langzaam de Kuru Hills die de grens met Guinee markeren. 

Outamba-Kilimi Sierra Leone
Zicht over het park vanaf de Karangia heuvel. Foto: Leasmhar.

Overnachten in het park

Overnachten in het Outamba-Kilimi park kan in simpele hutjes. Je eigen tent opzetten behoort ook tot de mogelijkheden. Er is geen winkel of restaurant in het park dus neem je eigen eten mee. Vaak is er wel de mogelijkheid om drinkwater te kopen. Ook is er geen electra en het eten bereiden gebeurd boven een kampvuur.

Outamba-Kilimi Sierra Leone

Het Outamba-Kilimi park is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Je beste optie is om in Kamakwie een motortaxi te regelen. Een gewone taxi kan ook, maar dan zul je de laatste zes kilometer moeten lopen gezien de toegangsweg naar het park niet begaanbaar is tenzij je over een 4WD beschikt. 

Outamba-Kilimi Sierra Leone
De toegangsweg naar het park is alleen begaanbaar met een 4WD of zoals in mijn geval met de fiets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.