Betoverend Marrakesh

0
2487
Stadsmuur Marrakech Marokko

Midden op het Djemma el Fna-plein, in het hart van de middeleeuwse medina van Marrakesh bevind je je in een aparte wereld. Slangenbezweerders, henna verkopers, artiesten en souvenir verkopers. Op het plein kom je de meest kleurrijke types tegen. De chaos van Marrakesh is tijdloos en onvermoeibaar. 

Djemma el Fna-plein Marrakech Marokko
Het Djemma el Fna-plein in Marrakech.

Vanaf mijn hotel is het zo’n twintig minuten lopen naar de medina en het beroemde plein. Ik krijg het voor elkaar om daar in eerste instantie finaal langs te lopen doordat mijn aandacht wordt opgeeist door de Koutoubia moskee. Deze kan je niet missen met zijn zeventig meter hoge vierkante minaret. De moskee in door de jaren heen uitgegroeid tot hét symbool van Marrakesh. Het bezoeken van de moskee is voor niet-moslims niet toegestaan, maar de omliggende tuinen zijn wel vrij toegankelijk en de moeite waard.

Koutoubia moskee Marrakech Marokko
Vanuit de tuinen rondom de Koutoubia moskee is nog net de zeventig meter hoge vierkante minaret te zien.

Saadian Tombs

Terwijl de Adhan (oproep tot gebed) door de luidsprekers galmt wandel ik verder tot ik bij het koninklijk paleis uitkom en iets later bij de Saadian Tombs. Je vindt deze naast de moskee van de Kasbah. De graven zijn overblijfselen van de Saadian-dynastie die regeerde over de gouden eeuw van Marrakech. Het betreft het graf van de sultan en zijn familie die daarvoor geen kosten uitgespaard heeft.

Saadian Tombs Marrakech Marokko
Graven van de sultan en zijn familie in de Saadian Tombs.

Gouden pilaren en grote bogen van marmer maken het een indrukwekkende laatste rustplaats.  Het geheel bestaat uit verschillende mausoleums waarvan de Hall of ‘Twelve Columns’ de meest prestigieuze is. Hier is het graf van de sultan zelf en zijn zoon Ahmed El Mansour. De graven zijn gemaakt van Carrara-marmer en de vloer en wanden van de zaal zijn prachtig bewerkt. 

Djemaa Al-Fna

Na dit stukje geschiedenis ga ik serieus op zoek naar Djemaa Al-Fna plein en eenmaal aangekomen kom ik ogen tekort. Slangenbezweerders die al fluitend de cobra’s onder controle houden. Op hol geslagen ezelkarren. Waterverkopers die met hun mokken trucjes uithalen om je te verleiden tot een slok en de vespa’s die tussen dit alles doorscheuren. Aan de zijkanten van het plein zijn ontelbare eettentjes en café’s waar de heerlijkste geuren van naar buiten komen. Vanaf het dakterras bij één van de cafe’s kan je in alle rust deze wirwar van mensen aan je voorbij laten trekken.

Djemma el Fna-plein Marrakech Marokko

Bij het vallen van de avond komen uit de smalle steegjes vele karren het plein op rijden die worden omgetoverd tot eetstalletjes. Aan de tafels doe je je tegoed aan de heerlijke couscous met rijk gekruid vlees van de grill. 

Kruiden en drankjes voor alle doeleinden

Een bezoek aan Marrakesh is niet compleet zonder een bezoek aan de soeks. Er is niets mooiers dan te (ver)dwalen tussen de winkeltjes met specerijen, sierraden, aardewerk lantarens, leer en stoffen. Ook vind je er kruiden en drankjes voor wat je ook maar dwarszit. In de medina die omringt wordt door een 19 kilometer lange stadsmuur, wordt veel gecontroleerd door de politie. Hierdoor is er weinig criminaliteit en kan je als toerist op je gemak het oude centrum verkennen.

Soeks Marrakech Marokko
Er is niets mooiers dan te (ver)dwalen tussen de winkeltjes in de Soeks van Marrakech.

Je grootste uitdaging wordt om niet met twee tapijten op je nek de medina uit te wandelen. Want hoewel de verkopers uitermate vriendelijk zijn en altijd klaar staan met een kopje thee, zijn ze ook zeer handige handelaren.

Ali ben Youssef Medersa

Een bezoek aan de Ali ben Youssef Medersa koranschool geeft een uniek inzicht in de islamitische cultuur en architectuur. De in het begin van de 14e eeuw gestichte school bood plaats aan 900 studenten die hier rechten en theologie bestudeerden. Het werd in de jaren zestig omgebouwd tot museum en behoort tot de meest bezochte toeristische attracties in Marrakech. Bij binnenkomst door de bronzen deuropening voel je je klein en overweldigd in de indrukwekkende ingang die is versierd met prachtige cederhouten en mozaïekgravures.

Ali ben Youssef Medersa
Ali ben Youssef Medersa.

Via een passage kom je op een grote binnenplaats met een centraal zwembad voor wassingen. Overal waar je kijkt zie je een overvloed aan decoraties: gesneden cederhout, elegant stucwerk uitzonderlijke sculpturen en geweldige mozaïeken. De voormalige studentenkamers zijn ook te bezoeken en vanaf de tweede verdieping heb je een prachtig uitzicht op de binnenplaats.

Bahia Palace

Het Bahia paleis is één van de mooiste gebouwen van Marrakech. Het aan het eind van de 19e eeuw gebouwde paleis moest één van de meest indrukwekkende van de wereld worden. Slechts een deel van de 8 hectare en de 150 kamers zijn toegankelijk voor het publiek, maar het is genoeg om te concluderen dat ze in hun opzet zijn geslaagd. Na de drukte in de medina is dit een heerlijke plek om even tot rust te komen terwijl je dwaalt door de binnentuinen en één van de meesterwerken van de Marokkaanse architectuur.

Marrakech Marokko Soeks

Genoeg te beleven in Marrakesh

Na een dag op verkenning geweest te zijn in Marrakech kun je ’s avond’s ontspannen in één van de hippe bars of discotheken die in rap tempo gebouwd worden in de Medina, of laat alle indrukken van de dag nog even rustig op je inwerken bij een etentje in één van de chique restaurants. 

Heb je genoeg tijd dan worden er in de stad verschillende uitstapjes aangeboden naar bijvoorbeeld het Atlasgebergte en de Sahara. 

In de zomer loopt de temperatuur in Marrakech regelmatig op tot over de 30 graden. Voor zo’n drukke stad is dat niet altijd aangenaam, dus je kan je bezoek beter in het voor- of najaar plannen. Let erop dat als je reis samen valt met de Ramadan veel van de restaurants overdag gesloten zijn. 

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.