Ivindo National Park

0
2030
Ivindo National Park Gabon-1

Het nationale park Ivindo is één van de wildste en meest spectaculaire natuurparken van Gabon. Niet voor niets werden er bij de Koungou watervallen in dit park opnames gemaakt voor de film over Tarzan. Ivindo is vrijwel onaangetast door toerisme, ligt verborgen in het hart van het land en herbergt enkele van de mooiste primaire bossen van Gabon.

Chutes de Koungou 

Ten zuidwesten van Makokou verbreedt de Ivindo rivier zich en splitst het opvallende donkere water zich in een labyrint van kanalen en stroomversnellingen die rond honderden rotsachtige eilandjes stromen. Uiteindelijk resulteert dit in de fenomenale Chutes de Koungou. De Koungou watervallen zijn bijna 2 kilometer breed en opgedeeld in 4 niveaus en drie afzonderlijke sets watervallen. Deze indrukwekkende watervallen, met een verval van meer dan 50 meter, zijn de hoogste in equatoriaal Afrika en van grote spirituele waarde voor de lokale bevolking.

Kongou Falls, Ivindo National Park, Gabon

Ongeveer 14 jaar geleden werden de Koungou watervallen bedreigd door de voorgestelde bouw van een waterkrachtcentrale om stroom te leveren voor de winning van ijzererts in Bélinga, ongeveer 100 km stroomopwaarts. Als de dam was aangelegd, zouden er grote delen van het bos overstromen, waardoor lokale gemeenschappen zouden zijn verdreven en het park zou zijn opengesteld voor meer stroperij en illegale houtkap. Door een succesvolle campagne werd het project uiteindelijk in 2009 opgeschort.

Kongou Falls, Ivindo National Park, Gabon

Eén van de beste vogelspot locaties van Afrika

Een pirogue tocht door de bossen is een mooie manier om Ivindo verkennen. Op het water heb je volop mogelijkheden om een glimp op te vangen van vogels, apen en nijlpaarden. Meer dan 430 soorten vogels, waaronder grote concentraties grijze roodstaartpapegaaien, maken het park tot één van de beste vogelspot locaties in Afrika. 

Verder stroomafwaarts, nabij de westelijke grens van het park zijn nog twee bijzondere watervallen. Chutes de Migouli, waarbij het water van de Ivindo rivier 43 meter omlaag valt. De tweede waterval is Chutes de Djidji waarbij het water 60 meter naar beneden stort. Deze twee watervallen zijn moeilijk toegankelijk en worden daarom zelden bezocht. 

Langoué Baï

Ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de Koungou watervallen ligt de Langoué Baï. Een open plek in de dichte bossen en een plaats van ongeëvenaarde schoonheid. De Baï is ongeveer een kilometer lang en 300 meter breed. Aan de rand van de Baï is een uitkijktoren gebouwd waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het open stuk bos. 

Forest Elephants, Buffalo and Red River Hogs at Langoué Baï, Ivindo National Park, Gabon

Forest elephants, forest buffaloes and cattle egrets at Langoue Bai in Ivindo National Park in Gabon

Het water van Langoué Baï dat vol zit met voedzame mineralen lokt dieren, vooral olifanten, onder de dekking van het bos vandaan. De olifanten houden de Baï vrij door te graven in de mineraalrijke bodems. Ook andere dieren worden als een magneet aangetrokken tot de Baï. Gorilla’s, sitatunga, zwijnen, buffels, bongo en verschillende apensoorten als de Mangabey worden regelmatig gezien. Naast de groep gorilla’s in het nationale park Loango is de Langoué Baï de beste plek in Gabon om de westelijke laagland gorilla in het wild te zien. De beste tijd om ze te zien is in de droge seizoenen december en januari en mei tot en met juli. 

western lowland gorilla troop

Ipassa reservaat

Het 300.000 hectare grote Ivindo park omvat het 10.000 hectare grote Ipassa reservaat, één van de eerste beschermde gebieden van Afrika, direct ten zuidwesten van Makokou gelegen en sinds 2001 erkend als een belangrijk vogelgebied. Bijzonder is dat houtkap hier nooit is toegestaan en er enorme prachtige oude bomen staan. 

Bezoek het Ivindo National Park

Zoals eerder vermeld is de beste tijd om wilde dieren in de Baï te zien tijdens de twee droge seizoenen. Kom je echter voor de vogels en bootsafari’s dan is de regentijd van februari tot april en augustus tot november de beste keus. In het regenseizoen valt de neerslag gewoonlijk in korte heftige buien waarna de lucht vaak weer opklaart. Hierdoor is Ivindo het hele jaar door een bezoekje waard. 

Riding Down Ivindo River Towards Kongou Falls, Ivindo National Park, Gabon

Vergunningen om het park te bezoeken zijn verkrijgbaar bij het ANPN kantoor in Makokou, daar kunnen ze je ook verder helpen hoe het park te bezoeken. Ook kan je een bezoek regelen via één van de reis agentschappen in Libreville. 

Vanuit Libreville kan je met de trein naar Booué reizen waarvandaan je een bush taxi naar Makokou neemt. Société gabonaise de Transport heeft elke dag twee bussen rijden tussen Makokou en Libreville. Daarnaast zijn er verschillende minibusjes die delen van de route rijden. Makokou heeft ook een klein vliegveld voor chartervluchten van Libreville. Een andere optie is via Mékambo in Congo, maar de wegen zijn erg slecht. 

On the road back to Ivindo town in Gabon

In Ipassa is een simpel onderzoekskamp dat ook onderdak bied aan reizigers. Een andere optie is het kamp bij de Kongou watervallen. Hier kunnen maximaal 14 bezoekers terecht en je maakt gebruik van gedeelde douches en toiletten. Het kamp wordt beheerd door de Fondation Internationale Gabon Eco-Tourisme (FIGET). Via FIGET kan je ook uitgebreide kampeertrips in het park en excursies naar de verschillende watervallen regelen. 

ivindo - kongou falls

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.