Mahale Mountains National Park

0
1352
Mahale Mountains National Park tanzania

Gelegen in het uiterste westen van Tanzania aan de oevers van het Tanganyikameer doet het nationale park Mahale Mountains een gooi naar de claim om één van de meest uitzonderlijke en unieke safari bestemmingen in Afrika te zijn. De met tropische regenwoud begroeide bergen in het park grenzen aan de zandstranden van Lake Tanganyika. Het meer is het op één na diepste meer ter wereld en heeft onbeschrijfelijk helder water waar meer dan 1000 verschillende vissoorten in rondzwemmen. De hoogste berg Nkungwe heeft een hoogte van 2460 meter en het gebied wordt doorkruist door rivieren en watervallen. 

De belangrijkste attractie van Mahale zijn de chimpansee’s, maar deze prachtige afgelegen locatie heeft nog veel meer te bieden. Mahale Mountains is het meest afgelegen park van Tanzania en is het beste bereikbaar per boot of chartervliegtuig. Dit zorgt ervoor dat in tegenstelling tot de meer bekendere natuurparken zoals de Serengeti en de Ngorongoro van het land, er hier nauwelijks toeristen komen. 

Kids at Play

IMG_5584

Andere dieren die hier voorkomen zijn onder andere olifanten, leeuwen, buffels, antilopen, miereneters, nijlpaarden en wrattenzwijnen. Ook vliegen er vele tropische vogels rond. Het tropische bos trekt een grote diversiteit aan prachtig gekleurde vlinders. Er leven ook veel luipaarden in de bergen, maar ze worden niet heel vaak gezien. Vergeet niet om bij je bezoek een snorkel te pakken en op zoek te gaan naar de vele vissen in het heldere water van het Tanganyika meer. Je kan er tientallen soorten cichliden zien die nergens anders ter wereld voorkomen. Even zonnen op de stranden na één of twee dagen door de bergen wandelen is geen onaangename afwisseling van de reis. 

Mahale is ook één van de beste vislocaties van Lake Tanganyika. Na een dag vissen wordt de vangst gewoonlijk verdeeld onder de lokale bevolking en wordt de vangst van jouw keus bereid voor een smakelijke avondmaaltijd. 

Lake Tanganyika Kagongo

Chimpansee trekking

Een bezoek aan Mahale betekend een bezoek aan chimpansees in het wild. In het natuurpark leven nog ongeveer 900 chimpansees. De kans dat je ze ziet is zo goed als gegarandeerd. De tijd dat je aan het wandelen bent is dat niet. Dit kan een uurtje zijn, maar je kan evengoed een hele dag onder de pannen zijn. Hoe later in het seizoen je gaat hoe makkelijker het wordt, omdat de chimpansees vanaf de berghellingen afdalen op zoek naar voedsel. Augustus tot en met september zijn de beste en makkelijkste maanden om de apen te zien. Maar de apen hebben een eigen wil en het kan ook dan nog steeds zo zijn dat je uren moet lopen. Dat is zeker geen straf gezien de prachtige omgeving en de grote kans om andere primaten (colobusapen, roodpandapen en blauwe meerkatten) onderweg te spotten. Wat wel een zekerheid is, is dat zodra je in contact komt met een groep chimpansees, je maximaal een uur met ze mag doorbrengen. De minimale afstand van 10 meter wordt strikt gehandhaaft, maar het komt regelmatig voor dat een chimpansee zich hier niets van aan trekt en besluit om naar jou toe te komen. 

Sinamatella - Tanzania - Mahale - 20180713 - 452

De chimpansees zijn gewent aan menselijk bezoek vanwege een Japans onderzoeksproject dat hier sinds 1965 loopt. In het ondoordringbare bos hebben de de Japanse wetenschappers mango en guavebomen geplant. Het lievelingsfruit van de chimpansees en in de oogsttijd een vaste plek om de apen te zien. 

Playing with mom

Bezoek Mahale Mountains National Park

Mahale ligt in het westen van Tanzania, ten zuiden van de stad Kigoma en grenst aan het Tanganyikameer, het langste zoetwatermeer ter wereld. Het is bereikbaar per boot, vliegtuig en auto. Van juni tot oktober zijn er regelmatig vluchten van en naar Arusha. 

In het park zijn geen wegen, dus alle safari’s zijn ter voet of met een boot. 

Mahale airstrip signs

De beste maanden om het park te bezoeken zijn tijdens het droge seizoen van mei tot en met oktober. Mahale kan verder het hele jaar door bezocht worden. Een bezoek in het regenseizoen is ook een onvergetelijke ervaring. De tijd met prachtige uitzichten over het water naar buurland DR Congo en de ongelooflijke onweersbuien die ’s nachts het meer verlichten.

Sinamatella - Tanzania - Mahale - 20180714 - 1113

Overnachten kan bij Greystoke Mahale en Mbali Mbali Mahale. Beide geweldig, maar je bent wel minimaal €600 per dag kwijt. Dit is wel inclusief safari’s en alle maaltijden, maar exclusief de chimpansee trekking. 

Sinamatella - Tanzania - Mahale - 20180714 - 1025

Greystoke Mahale banda in forest - Nomad Tanzania

Zie ook de website van de Tanzania Tourist Board

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.