Kameroen roept op tot stopzetting van het gebruik van plastic zakken

0
406
vlag van Kameroen
vlag van Kameroen

Kameroen – Functionarissen in Kameroen zeggen dat de plasticvervuiling in het land in de afgelopen vier jaar is verdubbeld tot 600.000 ton, wat schadelijk is voor het milieu en de gezondheid van dieren en mensen. Het Centraal-Afrikaanse land verbood in 2012 de productie, verkoop en gebruik van niet-biologisch afbreekbare plastic zakken, maar er worden grote hoeveelheden gesmokkeld vanuit buurland Nigeria.

Een vrouw met een megafoon vertelt burgers op de Mfoundi-markt in Yaounde dat plastic zakken een ernstige bedreiging vormen voor het milieu.

Ze vertelt dat ziekten en overstromingen zullen afnemen wanneer burgers teruggaan naar de oude gewoonte om voedsel te verpakken en op te slaan in bananenbladeren en bladeren van andere planten.

De Kameroense ministeries van handel en milieu zeggen dat er vertegenwoordigers zijn gestuurd naar markten in de Centraal-Afrikaanse staat als onderdeel van de activiteiten ter gelegenheid van de Internationale Dag Zonder Plastic Tas, die jaarlijks op 3 juli wordt gevierd.

Florence Tumasang is arts bij de gezondheidsdienst agentschap van de Kameroense Baptistenconventie.

Ze zei dat plantenbladeren biologisch afbreekbaar zijn en verrijkt met antioxidanten, terwijl plastic zakken gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

“Ik weet niet hoe we onze mensen kunnen stoppen met het verpakken van warm voedsel in plastic zakken, omdat de hitte die plastic zakken produceren biotoxinen veroorzaakt. Deze biotoxinen dringen ons voedsel binnen en ze zijn kankerverwekkend. We moeten teruggaan naar het gebruik van bladeren, die natuurlijk zijn, om ons warme voedsel te verpakken,” aldus Tumasang.

Veel mensen in Kameroen gebruiken ook papieren zakken, maar sommigen beweren dat papieren zakken niet zo geschikt zijn voor het bewaren van gekookt voedsel.

In 2012 verbood Kameroen het gebruik van niet-biologisch afbreekbare plastic verpakkingen omdat ze waterwegen verstoppen, het landschap vervuilen en duizend jaar nodig hebben om af te breken. Wanneer ze uiteindelijk afbreken, vallen ze uiteen in deeltjes die de bodem en het water vervuilen.

Na een aantal jaren daling, is de vervuiling door niet-biologisch afbreekbare plastic zakken sinds 2019 verdubbeld tot 600.000 ton per jaar, aldus de regering.

Abel Foncha Ghogomu is de hoogste ambtenaar op het gebied van handel in de regio Noordwest-Kameroen. Hij zei dat het niet gemakkelijk is om te voorkomen dat wat hij noemt de grote hoeveelheden plastic zakken illegaal worden gesmokkeld uit Nigeria op dagelijkse basis.

“We zijn er eigenlijk niet in geslaagd om te voorkomen dat het plastic binnenkomt vanuit buurlanden. Naast de officiële grensposten zijn er talloze kleine wegen die beide landen met elkaar verbinden. Het is het probleem waar we mee te maken hebben,” zei Ghogomu.

Miljoenen extra plastic zakken worden elk jaar illegaal geproduceerd in Kameroen.

Burgers die de zakken gebruiken zeggen dat de regering niet is begonnen met het produceren van andere biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen voor voedsel in samenwerking met particuliere bedrijven, zoals beloofd.

De regering erkent dat de verpakkingsmaterialen die zij produceert nog niet voldoen aan de nationale behoeften en moedigt burgers aan om bladeren te gebruiken.

Internationale Dag Zonder Plastic Tas wordt elk jaar op 3 juli gevierd om het bewustzijn te vergroten van de schadelijke effecten die wegwerpplastic tassen veroorzaken voor het milieu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.