President Sall Zegt dat hij geen derde termijn zal nastreven in 2024

0
506

Senegal – President Macky Sall zal niet meedoen aan de herverkiezingen in 2024, zo zei hij in een toespraak op maandag, waarmee hij een einde maakt aan wijdverspreide speculaties dat hij een derde termijn zou nastreven, wat zijn critici illegaal zouden hebben genoemd.

Geruchten dat Sall zijn verblijf aan de macht zou proberen te verlengen, hebben sinds 2021 geleid tot gewelddadige onrust waarbij tientallen mensen zijn omgekomen, en hebben de reputatie van Senegal als bastion van stabiele democratie in West-Afrika geen goed gedaan.

“De termijn van 2019 was mijn tweede en laatste termijn,” zei Sall in een televisietoespraak. “Ik heb diep respect voor het Senegalese volk.”

De meest recente onrust werd vorige maand veroorzaakt door de veroordeling van de populaire oppositieleider Ousmane Sonko tot twee jaar gevangenisstraf op grond van beschuldigingen van verkrachting – beschuldigingen die hij ontkent en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn om hem te stoppen met meedoen aan de verkiezingen.

Sonko riep zijn aanhangers op om klaar te staan om de straat op te gaan als de president aankondigt dat hij opnieuw wil meedoen aan de verkiezingen.

04-06-23

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.