Kangari Hills Forest Reserve

0
1219
Kangari Hills Forest Reserve

Het Kangari Hills Forest Reserve dat zo ongeveer precies in het midden van Sierra Leone is één van de laatste plekken in het land waar nog bosolifanten voorkomen. Het reservaat ligt tussen 200 en 500 meter boven zeeniveau en heeft een oppervlakte van 8573 hectare. Het reservaat dat ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Freetown ligt werd opgericht in 1924.

Het bos bij Kangari maakt deel uit van een reeks heuvels, waarvan de hoogste Kang-ari is, die net buiten het reservaat ligt, maar het wel haar naam geeft. Er zijn verschillende rivieren en in de valleien zijn moerasachtige gebieden te vinden. In het gebied ontspringen ook twee grote rivieren die vanuit hier verder het land in lopen. De Pampana rivier in het noordoosten en de Moa rivier in het zuidwesten. 

In het gebied leven naast de zeldzame bosolifanten ook bosbuffels, luipaarden, het waterdwerghert, zwarte en Maxwell duikers. Primaten die voorkomen zijn chimpansees, rode en zwart-witte colobus apen en de Diana aap. Voor al deze dieren geldt, ga er niet vanuit dat je ze zal zien bij een bezoek. 

Meer kans maak je om enkele zeldzame vogelsoorten te spotten. Zo zijn er 6 actieve kolonies witnekkaalkopkraaien met 11 broedplaatsen ontdekt tijdens een onderzoek in 1993. In totaal zijn er zo’n 115 vogelsoorten geteld in Kangari. Zo vliegen ook de grijsbuikvoszanger en de groenstaartblada door het gebied. 

Kangari Hills Forest Reserve op de fiets
Op de fiets door de Kangari Hills.

Onder druk van landbouw

De vruchtbare grond in de valleien maakt het gebied ook uitermate geschikt voor landbouw activiteiten. En hoewel dat officieel niet is toegestaan zijn er verschillende nederzettingen in het reservaat die hier hun gewassen verbouwen. De aantasting van de landbouw heeft voornamelijk plaatsgevonden vanuit het noorden, waar zich veel dorpen bevinden. Ook wordt er in de Kangari Hills veel gezocht naar diamanten en zijn er verschillende mijnen. Het bos wordt door de lokale gemeenschappen ook gebruikt als verzamelplaats van geneeskrachtige kruiden en specerijen.

Er is ook nog een andere zorgwekkende ontwikkeling gaande. De productie van en handel in houtskool is het afgelopen decennium toegenomen en is zo lucratief geworden dat het deels de landbouw heeft vervangen. In tegenstelling tot brandhout, dat meestal wordt verkregen van plantages, wordt hout voor houtskool geoogst in de bossen en betreft het vaak zeer waardevolle hardhoutsoorten.

Met een relatief intacte kern van dichte bosbedekking heeft het Kangari Hills Forest Reserve echter nog steeds een enorm potentieel voor het behoud van de biodiversiteit in Sierra Leone. De toekomst van het Kangari Hills Forest Reserve zal afhangen van een zorgvuldige afweging van concurrerende belangen en het vinden van een delicaat evenwicht tussen mens en natuur. 

Bezoek het Kangari Hills Forest Reserve

Makali in het noordoosten en Baomahun in het zuiden zijn twee dorpen binnen 10 km van het reservaat. Makali dat op de weg tussen Koidu en Makeni ligt is van de twee het makkelijkst bereikbaar. Het reservaat is toegankelijk via een aantal wandelpaden die illegale nederzettingen in het reservaat en de dorpen daarbuiten met elkaar verbinden. In het reservaat zijn geen voorzieningen voor bezoekers. 

Toch kan een bezoek de moeite waard zijn. Waarschijnlijk had je toch al niet voor Sierra Leone gekozen voor de ongetemde safari’s. En een trip naar dit weinig bezochte deel van het land is al een avontuur op zich. 

Het bosreservaat Tama-Tonkolili en Mamunta-Mayoso Wildlife Sanctuary liggen respectievelijk 40 km ten noordwesten en noordoosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.