Burigi-Chato National Park

1
1714
Burigi-Chato National Park Tanzania

Het nationale park Burigi-Chato is één van de nieuwste nationale parken van Tanzania. Het werd opgericht in juli 2019, maar kent haar oorsprong in in de jaren 70 toen het de status van nationaal wildreservaat kreeg. Het omvat de voormalige reservaten Kimisi, Biharamulo en Burigi. Met een oppervlakte van meer dan 2.200 vierkante kilometer staat het park wat grootte betreft na de Serengeti en Ruaha op de derde plaats van nationale parken. Deze iconische bestemming ligt tussen de schilderachtige schoonheid van het Burigi meer en de Kagera rivier. Het bestaat verder grotendeels uit de graslanden van de Afrikaanse savanne. Het Burigi meer is een permanente waterbron in het gebied en wordt gekenmerkt door moerassige papyrus rietvelden, rivierbossen en wordt omgeven door omgeven door beboste heuvels, valleien en rotspartijen. 

Burigi-Chato Tanzania

Dieren die op de savanne rondlopen zijn onder andere olifanten, leeuwen, buffels, luipaarden, zebra’s, giraffen en impala’s. In de gebieden rond het meer heb je kans waterbokken, nijlpaarden en Sitatunga antilopen te zien. Bijzonder voor het park is ook de elandantilope, een een zeer grote antilopesoort. Alleen de de reuzenelandantilope  is groter. Elandantilopen leefden oorspronkelijk op de open en licht beboste savannen, die zich vroeger uitstrekten van de Kaap, noordwaarts tot de rand van het Kongogebied, de Nijl en de drogere streken van Noord Kenia. Tegenwoordig is hun leefgebied meer versnipperd.

Er zijn enkele zeldzame vogelsoorten die je tijdens je bezoek kan spotten. Zo vliegen de schoenbekooievaar en papyrusfiskaal rond in het gebied.

Bezoek het Burigi-Chato National Park

Het nationale park ligt ruwweg tussen Victoriameer en Rwanda in het noordwesten van Tanzania. Vanaf de stad Chato is het ongeveer 5 uur rijden naar Burigi-Chato. Heb je geen eigen vervoer dan zijn er taxi’s die je naar het park kunnen brengen, waar je dan verder je bezoek en safari’s kan regelen bij de ingang van het park. Vanwege de afstand van ruim 1000 kilometer van de Dar Es Salaam is het het overwegen waard om een binnenlandse vlucht te nemen naar het vliegveld van de stad Chato. Dat is als een bezoek aan Burigi-Chato alleen de reden is voor een bezoek aan dit deel van het land. Als je de tijd hebt is er natuurlijk niets mooiers om het als onderdeel van een Tanzaniaanse roodtrip te verkennen.

Het park is nog maagd in termen van hotels en accommodatie en vervoer, maar alle basisbenodigdheden voor een geslaagd bezoek zijn aanwezig. 

De beste tijd om wild te zien zijn de droge maanden van juni tot december. De tijd dat de dieren zich rond de overgebleven waterbronnen concentreren. Ben je meer van de vogels dan zijn de natte maanden november, december en maart de beste tijd. 

1 REACTIE

  1. Hi,
    Wij reizen in de zomer van 2023 naar Rwanda en (west) Tanzania. We zouden wellicht ook Burigi-Chato willen bezoeken, maar vinden hier in de reisgidsen maar erg weinig info over. We reizen zelfstandig en zoeken een beetje leuke en betaalbare overnachtingsplekken. Is het beste om in Chato te overnachten?
    Ik las dat de dichtsbijzijnde gate bij Chato Katete gate is, zo’n 40km rijden. Of zijn er ook andere toegangen?
    Is het te doen om met de eigen auto (Rav4) een safari te doen, of beter georganiseerd? En waar dan eventueel te boeken?
    Thanks!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.