Lac Iro, ver van de gebaande paden

0
1637
Lac Iro Tsjaad vissers

Zoek je een echte off the beaten track bestemming, zet dan Lac Iro op je lijstje. Dit cirkelvormige meer ligt in de Moyen-Chari Region in het zuiden van Tsjaad. Het is het leefgebied van vissers en nomaden die hier hun vee laten grazen op de graslanden. 

Lac Iro Tsjaad herders

Lac Iro wordt gevoed door de Bahr Salamat rivier, dat een zijrivier is van de Chari, de grootste rivier in Tsjaad. Het bijna perfect ronde meer is ongeveer 13 kilometer lang en 11 kilometer breed. Aan het eind van het droge seizoen komt het regelmatig voor dat het meer bijna geheel uitdroogt. Er wordt gedacht dat het meer is ontstaan na de inslag van een meteoriet. 

Lac Iro Tsjaad

Wij komen langs het meer terwijl we een weg zoeken van Zakouma richting de grens met Kameroen. Dat blijkt nog een hele opgave en voor we het weten rijden we over wandelpaden door een dicht bos voor we bij het meer aankomen. We vinden een aantal vissersdorpjes die ons uiteindelijk in de goede richting wijzen. 

Lac Iro Tsjaad gedroogde vis

Het is een bijzonder gebied. Op houten stellages liggen honderden vissen te drogen voor de verkoop in de grotere steden. Op het groene gras rond het meer grazen grote kuddes vee begeleid door nomaden in hun mobiele dorpjes. 

Lac Iro Tsjaad nomaden kamp

Bezoek Lac Iro

Om bij het meer te komen zul je over eigen vervoer moeten beschikken. Ook zijn er geen voorzieningen voor reizigers, dus zul je alles wat je nodig hebt zelf mee moeten brengen. Afgezien van (gedroogde) vis is er niets te koop en er zijn al helemaal geen hotels. Toeristen hier zijn een zeldzaamheid en de gastvrije mensen zullen je dan ook met verbazing aan zien komen. 

Lac Iro Tsjaad dorp

Foto’s: Maarten van de Biezen

Tsjaad nomaden

Tsjaad geiten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.