Nomaden van de Sahel

0
4884
Nomaden Tsjaad herder

In de Sahelzone trekken nomaden al eeuwenlang rond op zoek naar water en grasland voor hun vee. Deze nomaden behoren veelal tot de Fulani stam die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in groepen als de Wodaabe en de Bororo. Volgens oude tradities leiden ze een authentiek leven terwijl ze met hun soms enorme kuddes over de vlakten zwerven. In dit deel van Tsjaad komen dan ook veel meer kamelen, koeien en schapen voor dan er mensen leven. 

Nomaden Tsjaad waterbron

Nomaden Tsjaad jongen

In drogere seizoenen zakken deze nomaden met hun vee vaak af naar het dichter bevolkte zuiden, waar ze de landbouwgronden bemesten en dieren gebruiken als last- en ploegdieren. Als na de regens de vlaktes in het noorden weer groen worden keren ze terug om het vee daar te laten grazen. 

Nomaden Tsjaad kameel

Als je door Tsjaad reist loop je grote kans om deze nomaden tegen te komen. Wij kwamen onderweg naar Ennedi, ongeveer 20 kilometer ten noorden van Mongo in de Guéra Region langs een waterplaats. Hier hadden verschillende herders zich verzameld om hun dieren te laten drinken. Het was een indrukwekkend gezicht en de mensen waren zo vriendelijk om ons foto’s te laten maken. Vraag dit wel altijd even, want je zal niet de eerste zijn die een steen naar je gezicht gegooid krijgt na het ongevraagd nemen van foto’s. Zeker de Toearegs in het noorden zijn niet van camera’s gediend en dat is niet omdat ze geld willen, maar puur uit trots. 

Nomaden Tsjaad met koeien

Nomaden Tsjaad kinderen

Bezoek de nomaden

Tijdens onze reis door het land zijn we op meerdere plekken rondtrekkende nomaden dorpjes tegen gekomen. Maar zoals de naam het al zegt, het zijn nomaden en die blijven nooit lang hangen op één bepaalde plek. Wel zijn er vaste waterbronnen waar altijd wel vee is om te drinken. De Guelta d’Archei in Ennedi of deze plek bij Mongo zijn daar goede voorbeelden van. 

Nomaden Tsjaad hoeden

Herder jongen Tsjaad

Foto’s & video: Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.