Leger zet Soedanese President Omar Al Bashir af

0
1325
Vlag Soedan

Soedan – Na 30 jaar is er door het Soedanese leger een eind gemaakt aan het bewind van president Omar Al Bashir. Na de staatsgreep werd de noodtoestand uitgeroepen. Er is een militaire junta (militaire regering) aangekondigd die het land de komende twee jaar zal regeren. De grondwet wordt daarbij opgeschort.

De Soedanese minister van Defensie, Awad Mohamed Ahmad Ibn Auf maakte de afzetting vandaag bekend op de staatstelevisie. De grenzen van het land zijn voor onbepaalde tijd gesloten en ook het luchtruim is een dag lang dicht. Daarnaast is er een landelijk staak-het-vuren aangekondigd.

Duizenden demonstranten die eerder op de dag het vertrek van president Bashir uitbundig hadden gevierd, zijn in het centrum van de hoofdstad Khartoem de straat opgegaan. Ze protesteren tegen de verklaring van het leger. De demonstranten eisen nu dat de generaals afstand doen van de macht.

Economische crisis in Soedan

Demonstraties voor het vertrek van President Omar Al Bashir kwamen de afgelopen maanden op gang nadat het land in een economische crisis terecht kwam. Deze gaat gepaard met hoge inflatie en voedseltekorten. 

De 75-jarige Al Bashir kwam zelf in 1989 aan de macht na een militaire staatsgreep en was dertig jaar lang de president van Soedan. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.