Mahamat Deby winnaar van de presidentsverkiezingen in Tsjaad

0
29

Tsjaad – De militaire leider van Tsjaad, Mahamat Deby Itno, werd volgens voorlopige resultaten die donderdag zijn vrijgegeven, uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van deze week. De resultaten werden betwist door zijn belangrijkste rivaal, premier Succès Masra.

Het nationale agentschap dat de verkiezingen in Tsjaad beheert, heeft de resultaten van de stemming van maandag weken eerder vrijgegeven dan gepland. De cijfers toonden aan dat Deby Itno won met iets meer dan 61% van de stemmen, terwijl de nummer twee, Masra, ver achterbleef met meer dan 18,5% van de stemmen. Er brak vuurgevechten uit in de hoofdstad na de bekendmaking.

Voorlopige resultaten werden oorspronkelijk verwacht op 21 mei.

Tsjaad hield zijn langverwachte presidentsverkiezingen na drie jaar militaire heerschappij, een stemming waarvan analisten algemeen verwachtten dat de zittende president zou winnen. Deby Itno, ook bekend als Mahamat Idriss Deby, greep de macht nadat zijn vader, die drie decennia aan de macht was geweest, werd gedood in gevechten met rebellen in 2021.

Het olie-exporterende land, met bijna 18 miljoen inwoners, heeft sinds zijn onafhankelijkheid in 1960 na decennia van Frans koloniaal bestuur geen vrije en eerlijke machtsoverdracht gehad.

Enkele uren voor de aankondiging van donderdag publiceerde Masra een toespraak op Facebook waarin hij de autoriteiten ervan beschuldigde van plan te zijn de uitkomst te manipuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.