Poging tot staatsgreep in de Democratische Republiek Congo verijdeld

0
90
Democratische Republiek Congo

Democratische Republiek Congo – Overheidsdiensten in de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben met succes een poging tot staatsgreep verijdeld. Het incident, dat zich zaterdagavond afspeelde, heeft de natie in spanning achtergelaten terwijl de autoriteiten werken aan het herstel van de orde en het onderzoek naar de betrokkenen.

“Een poging tot staatsgreep is door de defensie- en veiligheidsdiensten verijdeld. Bij de poging waren zowel buitenlanders als Congolezen betrokken. Deze buitenlanders en Congolezen zijn uitgeschakeld, waaronder hun leider,” aldus de Congolese legerwoordvoerder brigadegeneraal Sylvain Ekenge.

“De strijdkrachten van de DRC vragen de bevolking om hun zaken vrij en vreedzaam voort te zetten. De defensie- en veiligheidsdiensten hebben de situatie volledig onder controle,” voegde Sylvain Ekenge eraan toe zonder verdere details te verstrekken.

Er werden gevechten gemeld tussen mannen in militaire uniformen en de bewakers van een lokale politicus bij het huis van de politicus aan de Tshatshi Boulevard, ongeveer 2 kilometer van het presidentiële paleis en in de buurt van enkele ambassades.

Dit gebeurde te midden van een crisis binnen de regerende partij van president Felix Tshisekedi over een verkiezing voor het leiderschap van het parlement, die zaterdag zou plaatsvinden maar werd uitgesteld.

Gewapende mannen vielen de residentie in Kinshasa van Vital Kamerhe aan, een federaal parlementslid en kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblee van Congo, maar werden gestopt door zijn bewakers, aldus zijn woordvoerder Michel Moto Muhima op het sociale mediaplatform X.

“De geachte Vital Kamerhe en zijn familie zijn ongedeerd. Hun beveiliging is versterkt,” schreef hij.

Lokale media identificeerden de mannen als Congolese soldaten. Het was onduidelijk of de mannen in militaire uniformen de politicus probeerden te arresteren.

Twee politieagenten en een van de aanvallers werden gedood bij het vuurgevecht dat rond 4:30 uur (0330GMT) begon bij het huis aan de Tshatshi Boulevard, volgens Muhima.

Beelden, vermoedelijk uit de buurt, toonden militaire vrachtwagens en zwaarbewapende mannen die door verlaten straten in de wijk paradeerden.

Op vrijdag had president Felix Tshisekedi een ontmoeting met parlementariërs en leiders van de regerende coalitie Sacred Union of the Nation in een poging de crisis binnen zijn partij, die de nationale assemblee domineert, op te lossen.

Hij zei dat hij niet zou “aarzelen om de Nationale Assemblee te ontbinden en iedereen naar nieuwe verkiezingen te sturen als deze slechte praktijken aanhouden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.