Manovo-Gounda St Floris National Park

0
1037
Manovo-Gounda St Floris National Park

Het nationale park Manovo-Gounda – St Floris is één van de grootste savanne wildparken in centraal en westelijk Afrika. Dit nationale park in de Centraal Afrikaanse Republiek is meer dan 16.400 vierkante kilometer groot. Dat klinkt in eerste instantie goed, maar de werkelijkheid ligt iets anders.

Manovo-Gounda St Floris werd in 1988 door Unesco opgenomen in de lijst van werelderfgoed omwille van de grote diversiteit aan dierlijk leven dat in het park aanwezig is. De zwarte neushoorn, olifanten, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten gazellen, krokodillen en buffels kwamen in grote aantallen voor. Daarnaast werden er in het park ruim 300 vogelsoorten geteld. 

Het park grenst aan verschillende andere wildreservaten zoals Aouk-Aoukale en Ouandija-Vakanga. Op de grens met Tsjaad ligt het nationale park Zakouma en in theorie kan het wild vrij migreren door dit deel van Afrika. In de praktijk loopt het helaas wat anders.

La réserve de La Gounda

Bedreigd werelderfgoed

Het park heeft de afgelopen 25 jaar sterk te lijden onder de illegale jacht op de dieren door zwaarbewapende jagers. Vermoedelijk is inmiddels ruim 80% van het wild gestroopt, maar tellingen zijn er al lange tijd niet meer gedaan. Medewerkers van het park werden herhaaldelijk aangevallen en verlieten uiteindelijk het gebied. Hierdoor werd in 1997 besloten om het park op te nemen in de lijst van bedreigd werelderfgoed. De situatie is echter nog maar weinig verbeterd. 

Voorzichtige plannen zijn er wel om in samenwerking met African Parks het park toch weer actiever te beschermen. African Parks is een Zuid Afrikaanse organisatie die wildparken in verschillende Afrikaanse Landen beheerd en ook al succesvol actief is in het land met het beheer van het natuur reservaat Chinko waar het de laatste wilde honden van de Centraal Afrikaanse Republiek beschermd. 

Het uitgestrekte park bestaat uit verschillende soorten Oost- en West-Afrikaanse vegetatie. De savannen worden gevoed door drie rivieren , de Manovo, Koumbal en Gounda. Hierdoor bestaat een groot deel van Manovo-Gounda St Floris uit moerasachtige gebieden. Het zuiden van het park is droger en hier strekken grote graslanden zich uit en tref je enkele galerijbossen.  

Manovo-Gounda St Floris National Park

Bezoek het Manovo-Gounda St Floris National Park

Momenteel wordt het afgeraden naar dit deel van de Centraal Afrikaanse Republiek te reizen. Het is nu helaas niet veilig om het park te bezoeken. Hopelijk verbeterd de veiligheidssituatie in dit deel van het land zich binnenkort, maar de verwachtingen daarop zijn niet heel hoog. Vraag is ook of er nog wel wild te zien is wanneer dit wel het geval is.  

La réserve de La Gounda

Mocht het weer veilig kunnen dan is het park te bereiken via de stad Ndele. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.