Polisario blokkeert grens tussen Marokko en Mauritanië

0
1934
Polisario marokko

Marokko – Leden van van het Polisario front, de Sahrawi nationalistische beweging in de Westelijke Sahara hebben vanaf 26 oktober de enigste grensovergang tussen Marokko en Mauritanië geblokkeerd. De grensovergang bij Guerguerat wordt gecontroleerd door de Marokkaanse autoriteiten. Het maakt echter deel uit van het betwiste grondgebied van de Westelijke Sahara.

Polisario

Polisario is een onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara die opgericht werd op 10 maart 1973. De beweging maakt aanspraak op het door Marokko en Mauritanië in februari 1976 verdeelde, voormalige Spaanse gebied (de Spaanse Sahara). De beweging wil een eigen staat creëren voor de oorspronkelijke bevolking van het gebied, veelal aangeduid als de Sahrawi. Tot op heden is Polisario er niet in geslaagd de Westelijke Sahara te heroveren op Marokko, dat consequent de VN-resoluties naast zich neerlegt om door middel van een referendum tot een definitieve status voor de Westelijke Sahara te komen. In 1976 riep Polisario de Arabische Democratische Republiek Sahara uit. Echter bestaat die tot op heden slechts uit een regering in ballingschap, verblijvend in Algerije.

Het Polisario front begon op 8 oktober met het regelmatig blokkeren van de grenspost voor politiek gewin. Guerguerat is de enige landgrens waardoor import uit Marokko Mauritanië kan binnenkomen. De aanhoudende blokkeringen hebben naar verluidt geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen van verse producten in Mauritanië, evenals tot acute tekorten aan bepaalde producten. Deze tekorten zullen waarschijnlijk verergeren als de blokkades van de grenspost aanhouden.

Hoewel we momenteel toch even niet kunnen reizen is dit iets om in de gaten te houden. Voor overlanders in West Afrika is dit vanuit Europa ook de enigste veilige route naar het zuiden. Momenteel worden voornamelijk vrachtwagens tegengehouden, lichte voertuigen en personenauto’s mogen meestal wel door.

(30-10-2020)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.