Marromeu reservaat

0
999
Marromeu mozambique

Het Marromeu wildreservaat ligt aan de monding van de Zambezi rivier. Het reservaat is opgericht om de laatste buffels in het gebied te beschermen. Ooit dwaalden er meer dan 55.000 buffels door Marromeu. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele honderden over, maar er wordt hard gewerkt om de populatie te vergroten door dieren uit andere parken naar Marromeu te verplaatsen. 

Momenteel is het reservaat voornamelijk een bestemming voor vogelliefhebbers. Marromeu heeft de hoogste dichtheid aan watervogels van Mozambique. Je ziet er grote nestkolonies van witte en kleine pelikanen, Afrikaanse nimmerzat, Afrikaanse gaper, zwarte ibis en witborstaalscholvers. Ook is het het thuis van zo’n 200 lelkraanvogels, het gebied is daarmee het toevluchtsoord van ruim 30% van de overgebleven vogels van deze soort. 

Andere vogels die je waarschijnlijk zal zien zijn de grijze kroonkraanvogel, zadelbek ooievaar, bisschopsooievaar, reuzenreiger, Afrikaanse schaarbek en de reuzenstern. 

Grey Crowned Crane

Olifanten en leeuwen

Naast al deze vogels leven er in Marromeu ook olifanten, leeuwen, cheeta’s, wilde honden en hyena’s. De kans dat je ze ziet is echter klein. Een betere kans heb je om Gnoe’s, zebra’s, nijlpaarden en verschillende antilope soorten te zien. Maar het reservaat is alles behalve een unieke safari bestemming voor groot wild. Misschien juist de reden om het wel te bezoeken. Andere toeristen zijn er nauwelijks en ondanks de afwezigheid van groot wild is de natuur prachtig. 

Het reservaat is 1500 vierkante kilometer groot en het land rondom het park is aangewezen als gebied waar commerciële jacht is toegestaan. Samen bestaat het natuurgebied uit 8252 vierkante kilometer. 

Marromeu bestaat grotendeels uit open grasland met veel rivieren en zijstroompjes die deel uitmaken van de Zambezi delta. 

Bij de kust worden regelmatig dwergvinvissen en bultrug walvissen gezien. Ook dolfijnen lijken zich in dit deel van de Indische Oceaan prima te vermaken. De belangrijkste reden dat reizigers naar dit park komen blijft toch de Kaapse buffel die hier in dit gebied oorspronkelijk de grootste populatie van heel Afrika was. De reden dat het park ook wel bekend is onder de naam ‘Marromeu buffel reservaat’. 

Marromeu buffels mozambique

Bezoek het Marromeu reservaat

De beste tijd om Marromeu te bezoeken is van april tot en met december en in mei en juni.  

Het park is bereikbaar via de stad Beira. In de stad is voor ieder budget een onderdak voor de nacht te vinden. 

Locomotive 10 at Marromeu

Vanuit Beira volg je de EN282 naar Muanza en Inhaminga. Na Inhaminga sla je rechtsaf naar Marromeu, vanaf hier wordt de ingang van het park aangegeven door borden. 

In Marromeu zijn geen faciliteiten. Kamperen is wel toegestaan. Om het reservaat te verkennen heb je een (eigen) 4wd nodig. Ook behoren wandelsafari’s en boottochtjes per kano of motorboot tot de mogelijkheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.