Massale olifantensterfte in Botswana door blauwalgvergiftiging

0
780
Massale olifantensterfte in Botswana door blauwalgen

Botswana – Blauwalgvergiftiging lijkt de oorzaak te zijn van de plotselinge sterfte onder de olifanten in het land. Dat melden lokale autoriteiten op basis van onderzoek bij de Okavango rivier en andere waterbronnen. Meer dan 350 olifanten zijn plotseling gestorven en de reden hiervoor was tot nu toe een raadsel. 

Vergiftiging werd aanvankelijk uitgesloten, omdat de dieren die van de karkassen hadden gegeten geen ziekteverschijnselen vertoonden. 

Blauwalgvergiftiging

Waarom de olifanten zoveel last hebben van de algen wordt nog onderzocht. Eén van de redenen dat olifanten mogelijk meer vatbaar zijn blauwalgvergiftiging is dat ze per dag grote hoeveelheden water drinken. Zo’n 70% van de overleden olifanten werd nabij een drinkplaats gevonden. In mei en juni werden de eerste gestorven olifanten gevonden. Stroperij kon al snel worden uitgesloten, omdat de dieren hun slagtanden nog hadden. 

Andere dieren lijken vooralsnog geen risico te lopen op vergiftiging. In Botswana leeft een derde van alle olifanten in Afrika, zo’n 130.000 stuks. Sinds half 2019 mag er weer op de dieren worden gejaagd. 

Volgend jaar worden de locaties waar blauwalgen zijn aangetroffen preventief onderzocht om te voorkomen dat er opnieuw grote aantallen olifanten sterven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.