Saanane Island National Park

0
1191
Saanane Island National Park Tanzania

Saanane Island is sinds juli 2013 een volwaardig nationaal park. Met een oppervlakte van slechts 2,18 vierkante kilometer bestaat het uit 3 eilandjes en de omliggende wateren. Het ligt ten westen van de stad Mwanza in het Victoriameer en valt binnen de officiële stadsgrenzen. Daarmee is het het eerste nationale park dat zich in een stad bevind en het kleinste nationale park in zowel Tanzania als Oost Afrika.

View from Saanane Island-2

Het park is het leefgebied van zoogdieren als impala’s, klipdasssen, vervet apen en wilde katten. Ook is het de enigste plek in Tanzania waar de brazzameerkat voorkomt. De apensoort heeft een grijs gespikkelde vacht, een witte baard, een smalle witte streep op de dij en een kastanjekleurige streep op het hoofd. Ze worden tussen de 50 en 60 centimeter groot met een staart die wel 78 centimeter lang kan worden. Bijzonder is dat de brazzameerkat als enigste van de meerkatten een vaste paarbinding aangaat.

Vervet Monkeys Grooming-3

Reptielen zijn ook van de partij en je kan er krokodillen, varanen, agamen, spleetschildpadden en panterschildpadden tegenkomen. Ook slangen zijn goed vertegenwoordigd, met name de python. In de wateren rond het eiland tref je veel tilapia en nijlbaarsen.

Python

Saanane Island, Lake Victoria (2)

Hert eilandje Saa Nane is vernoemd naar de vorige eigenaar, Mzee Saanane Chawandi, een visser die hier een boerderij begon en later naar een ander eiland verhuisde. In 1964 werd het 0,7 vierkante kilometer grootte eilandje de eerste dierentuin van Tanzania. Later werden ook de eilandjes Chankende Kubwa en Chandkende Ndogo aan het beschermde gebied toegevoegd. Inmiddels zijn de grotere diersoorten als olifanten en buffels verhuisd naar de wildparken op het vaste land en is het eiland teruggegeven aan de natuur. 

Cliffs of Saanane Island-2

Bezoek Saanane Island National Park

Mwanza is te bereiken per trein of bus vanaf Arusha. Ook zijn er veerboot verbindingen naar Kenia, Oeganda en de nabijgelegen eilanden. Ook is er een vliegveld met verbindingen met Dar Es Salaam en Kilimanjaro. Het eiland is bereikbaar met de boot vanaf het hoofdkantoor op het vaste land. De overtocht duurt slechts 5 tot 10 minuten. Park Offices zijn gemakkelijk bereikbaar op ongeveer 15 minuten lopen van het stadscentrum. Het kantoor vind je naast Hotel Tilapia en je kan er tevens het kleine natuur museum bezoeken. Alle excursies naar Saanane Island worden begeleid door een ranger van Tanzania National Parks.

Saanane Island, Lake Victoria

In het nationale park zijn geen accommodatie mogelijkheden, maar in Mwanza is er voor ieder budget wat te vinden.

Zie voor meer informatie de website van Tanzania Tourism

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.