Met knikkende knieën over de hangbrug in de Oribi kloof 

0
1811
Oribi kloof Zuid-Afrika hangbrug
Voor sommigen is het even slikken tijdens de overstaak van de hangbrug. Foto Chris Eason

Zo’n twintig kilometer ten oosten van Port Shepstone in de provincie Kwazoeloe-Natal vind je de Oribi kloof. Het is één van de minder bekende natuurwonderen van Zuid-Afrika. Hier slingert de rivier Umzimkulwana zich zo’n vijfentwintig kilometer langs indrukwekkende rotsen. De canyon is ongeveer driehonderd meter diep en op de breedste plaats bijna vijf kilometer wijd. De naam van de kloof is afkomstig van de oribi. Deze kleine antilope soort leeft in het gebied, maar wordt niet heel veel meer gezien.

Oribi kloof Zuid-Afrika
Het ravijn is begroeid met dichte groenblijvende bossen. Foto Chris Eason

Aan weerzijde heb je vanaf de hoge rotsen uitzicht op indrukwekkende watervallen. De uitzichtpunten hebben sprekende namen als Overhanging Rock, the Needle, Baboons castle en Lovers Leap.

Verken de Oribi kloof lopend over één van de wandelpaden

Door de kloof lopen meerdere wandelroutes met verschillende lengtes. De Hoopoe Falls Hike is zeven kilometer lang, de Nkonka hike vijf kilometer. De langste route is de Mziki hike van negen kilometer. Langs de oevers van de rivier zijn op verschillende plekken picknickplekken met mooie uitzichten te vinden voor een welverdiende pauze.

Oribi kloof Zuid-Afrika
Door de kloof lopen meerdere wandelroutes met verschillende lengtes. Foto Chris Eason

Het ravijn is begroeid met dichte groenblijvende bossen. Je vindt er meer dan vijfhonderd soorten bomen en er leven talrijke dieren. Zo kun je op zoek gaan naar de schuwe luipaarden en de zeldzame samangomeerkat. Er lopen in Zuid-Afrika diverse beschermingsprogramma’s om deze aap voor uitsterven te behoeden. 

De samangomeerkat, deze apensoort houdt zich gewoonlijk op in de schaduw tussen of onder de bomen. Foto Bernard Dupont

Vogelaars kunnen op zoek naar de bont gekleurde Narina-trogon die hier regelmatig word gespot. Of kijk uit naar roofvogels als de vechtarend en kroonarend.

Narina-Trogon Oribi kloof Zuid-Afrika
Met een beetje geluk zie je hier de bontgekleurde Narina-Trogon. Foto Patty McGann

Wild adventures

Bij de kloof worden verschillende ‘wild adventures’ aangeboden, waarbij je de adrenaline weer even kan laten stromen. Zo kun je abseilen langs de honderd meter hoge waterval. Met knikkende knieën wandelen over de drieëntachtig meter lange suspension bridge. Je vindt er ook ’s werelds hoogste swing van 165 meter hoog. Raften kan op de grade twee en vijf stroomversnellingen van de rivier Umzimkulwana.

Oribi kloof Zuid-Afrika
Het Oribi Gorge Nature Reserve waarvan de kloof deel uitmaakt ligt op twee uur rijden van Durban. Foto Chris Eason

Het Oribi Gorge Nature Reserve waarvan de kloof deel uitmaakt ligt op twee uur rijden van Durban. En op twintig kilometer van de strandplaats Port Shepstone dat bekend staat om de geweldige surfstranden en de bijna altijd aanwezige zonneschijn.  Het natuurreservaat is dagelijks geopend van zeven uur ’s ochtends tot zes uur in de avond. Ook vind je er verschillende overnachtingsmogelijkheden en restaurants. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.