Dadès kloof met heuvels als menselijke lichamen

0
4430
Dades Kloof en vallei Marokko

Midden in Marokko, iets ten noorden van het stadje Boumalne du Dadès, snijdt de snelstromende rivier de Dades dwars door het Atlasgebergte. Op deze plek is in de loop van vele jaren de Dadès kloof ontstaan. De roodbruine wanden rijsen hier tot wel vijfhonderd meter verticaal omhoog. 

Dades Kloof en vallei Marokko

In de winterperiode van november tot januari verandert de Dades van een rustig stroompje in een woeste stortvloed van water. Dit wordt veroorzaakt door de zware regenval in de bergen. De kloof slijt nog steeds verder uit door puin en rotsblokken die vanaf de bergtoppen meegesleept worden door het stromende water. 

Heuvels van menselijke lichamen

In de Dadès kloof zijn een aantal rotsen door de erosie zo gevormd dat ze op mensen lijken. Bij de plaatselijke bevolking staan die dan ook bekend als de ‘heuvels van menselijke lichamen’.  De rotsen bestaan uit horizontale lagen kalk- en zandsteen. Ruim tweehonderd miljoen jaar is het Atlasgebergte ontstaan doordat sedimenten van de zeebodem omhoog werden gedrukt bij aardverschuivingen.

Dades Kloof en vallei Marokko
In de Dadès kloof zijn een aantal rotsen door de erosie zo gevormd dat ze op mensen lijken.

Vanaf Boumalne du Dadès volg je de ruim zestig kilometer lange geasfalteerde weg langs de rivier de Dades tot het eindpunt van de kloof bij het dorpje Msemrir. Aan de voet van de rotsen vind je schilderachtige kasba’s en langs de rivier zijn kleine oases met amandel, dadels en vijgenbomen. Net voor je het dorp Msemrir bereikt gaat de weg via indrukwekkende haarspeldbochten omhoog om het ravijn in te gaan dat boven de kloof ligt. Dit gedeelte van de Dades kloof is het meest ruig en spectaculair.

Dades Kloof en vallei in Marokko
De weg naar Msemrir gaat omhoog via een geweldige, maar pittige weg als je op de fiets naar boven moet.

Hoe kom je bij de Dadès kloof

Met een eigen auto kan je de Dadès kloof makkelijk in een middag verkennen. Onderweg kun je stoppen bij één van de vele kasbahs voor een kopje muntthee terwijl je geniet van het heerlijke uitzicht over de groene vallei. Wij deden er met de fiets twee dagen over. 

Heb nog langer de tijd, dan zijn de Dadès Kloof en Vallei geweldig om te voet te verkennen. In de kleine oases langs de rivier kan je heerlijk wandelen en op zoek gaan naar onder andere kleine watervalletjes. Trek met een lokale gids de bergen in voor weidse uitzichten over de vallei en loop langs akkervelden en vang een glimp op van het lokale bergleven. In Boumalne du Dadès worden ook meerdaagse wandeltochten aangeboden waarbij je de hele lengte van de kloof aflegt en overnacht in kleine dorpjes en oude kasbahs.

Boumalne Dades Kloof Marokko
In Boumalne du Dadès regel je makkelijk een bezoek aan de Dades Kloof.

Boumalne du Dadès Kloof Marokko

Vanuit Ouarzazate rijden meerdere malen per dag lokale bussen naar Boumalne du Dadès. In Marrakech worden ook dagtours aangeboden. 

Beste tijd om de Dadès kloof te bezoeken

De beste tijd van het jaar om de kloof en vallei te bezoeken is tussen half april en september. De temperatuur van ongeveer 25 graden is aangenaam en de kans op regen is klein. Oktober tot half april valt er bijna iedere dag wel wat neerslag. 

Dades Kloof en vallei Marokko

Dades Kloof en vallei Marokko

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.