Midongy du Sud National Park

0
1253
Midongy du Sud National Park Madagascar

Het nationale park Midongy du Sud, of zoals lokaal ook bekend ‘Midongy-Befotaka’ ligt ongeveer 90 km ten zuidoosten van Vangaindrano in het zuiden van Madagaskar.

Het park is al sinds 1953 een nationaal park en kreeg in 1997 de status van Nationaal park. Dit nog onontdekte park wordt nauwelijks bezocht door reizigers en is een uniek stukje natuur op het eiland. Het landschap is ruig en wordt gevormd door steile bergen en diepe valleien. Alles is bedekt met een weelderig vochtig regenwoud. In de laaglanden zijn er ook moerassen en rivieren te vinden. Midongy du Sud is 1920 vierkante kilometer groot en is verdeeld in het Soarano en Befotaka regenwoud. De hoogte varieert van 700 tot 1680 meter op het hoogste punt van het park, de Mount Papango.

Two Banded Chameleon (M) (Furcifer balteatus)

Regen en nog meer regen

Het nationale park Midongy du Sud is één van de meest vochtige streken van Madagaskar en het regent hier bijna elke dag. Juist daardoor is er hier het op één na grootste regenwoud van het land ontstaan. Het klimaat is het hele jaar door extreem vochtig en de temperaturen zijn aan de koele kant. Gemiddeld rond de 18 graden Celsius. Vergeet bij een bezoek dan ook zeker je regenjas niet mee te nemen. Nou zijn regenwouden altijd al bijzonder, maar erdoorheen lopen terwijl het regent maakt het tot een unieke belevenis. Ook al zal je tijdens je wandeling misschien wensen dat het eindelijk droog wordt, het is een prachtige herinnering die je altijd zal bijblijven. 

Andasibe - Mantadia

Endemische diersoorten

Over het park is niet heel veel bekend. De hoge concentratie van zoogdieren, vogels en reptielen die alleen in dit deel van het land voorkomen zijn opmerkelijk, maar er is relatief weinig onderzoek naar gedaan en zonder twijfel zwerven er nog onontdekte soorten door de regenwouden. 

Black and White Ruffed Lemur Portrait (Varecia variegata)

Enkele dieren die hier voorkomen zijn de fretkat, sifaka’s (lemuren soort) en de zeer zeldzame roodkraagmaki. De fretkat of fossa is het grootste inheemse roofdier van Madagascar. Er zijn enkele lokale endemische reptielen zoals de bladstaartgekko en wrattenkameleon. Zeldzame vogelsoorten zijn de toeloespoorkoekoek (Madagascar Coucal), streepkeeljery en de geschubde grondscharrelaar. 

Iets minder geliefd zijn de bloedzuigers die vanwege de constante regenval veel in het park voorkomen. Toch zijn ze vrij klein en ongevaarlijk. 

Montagne d'Ambre rainforest

Bezoek Midongy du Sud National Park

Afgezien van het onaangename weer, maakt de moeilijke toegang tot het park het alleen een bestemming voor de avontuurlijke reiziger. Het park is alleen te bereiken van juni tot eind november en ook dan heb je een goede 4×4 nodig. Openbaar vervoer naar het park is er niet. Vanaf Vangaindrano volg je de T18 nog 100 kilometer naar de stad Midongy Atsimo. Hier is een klein parkkantoor waar je een gids kunt regelen om deze onontgonnen regio van Madagaskar te bezoeken.

Mantadia rainforest

In Midongy en Befotaka zijn verschillende hotels en guesthouses waar je kan overnachten. In het park is er geen accommodatie. Het is toegestaan om in het park te kamperen, maar dan dien je wel je eigen uitrusting mee te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.