Boucle du Baoule National Park

0
1256
Boucle du Baoule National Park Mali

Het nationale park Boucle du Baoule in Mali ligt zo’n 200 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bamako. Het landschap bestaat grotendeels uit west Afrikaanse savanne met in het noorden een deel dat overgaat in de drogere Sahel zone. Ook zijn er enkele savannebossen en langs de Baoule rivier nog enkele dichte rivierbossen. 

Het park beslaat een oppervlakte van 25.330 vierkante kilometer en is opgericht in 1982. Sinds september 1999 staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De voornaamste reden dat het park op de lijst kwam te staan zijn de prehistorische rotstekeningen en  de vele oude graven. Naast het park hebben ook de omliggende gebieden inmiddels een beschermde status verkregen. Badinko Faunal Reserve, the Fina Faunal Reserve, Kongossambougou Faunal Reserve en het Bossofola Forest Reserve maken nu deel uit van het park. 

S5001185 Op weg naar Boucle du Baoulé: net voor Woloni

Chimpansees

Dieren in het park worden niet vaak gezien, maar er zijn spaarzame meldingen van onder andere de reuzeneland en Sahara gazellen in Boucle du Baoule. Er leeft nog een kleine populatie chimpansees. De dieren worden echter bedreigd door stroperij. ook neemt hun leefgebied af door toenemende bevolkingsgroei en landbouw afneemt. Helaas staan ze ook nog wel eens op het menu van de lokale bevolking bij gebrek aan ander vlees. 

Het beheer van het park staat onder toezicht van National Parks Department of the Ministry of Natural Resources and Animal Husbandry. In de praktijk wordt er echter weinig aan beheer gedaan en vind er nog steeds stroperij plaats en illegale landbouw.

In het gebied leven verschillende etnische bevolkingsgroepen. Kakolo, Sarkolés, Malinké en de Bambara gebruiken het land om hun vee te laten grazen. De RR5 tussen Kita en Sérouma loopt door het park.

Bezoek Boucle du Baoule National Park

Momenteel is er dan ook geen bijzondere reden om het park te bezoeken, tenzij je erg veel interesse hebt in oude rotstekeningen en graven. Hopelijk komt daar in de toekomst verandering in. Het park is namelijk wel genomineerd om ook als biosfeerreservaat op de werelderfgoed lijst van Unesco te worden geplaatst. Een biosfeerreservaat is een aangewezen gebied dat een ecosysteem representeert waarin de biodiversiteit en de genetische waarden beschermd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.