Mount Kenya National Park

0
1620
Mount Kenya National Park

Het Mount Kenya National Park beschermt het unieke ecosysteem dat te vinden is op de hellingen van de op één na hoogste berg van Afrika. Vanwege deze unieke ecosystemen die veranderen naarmate je hoger de berg op gaat, is Mount Kenya aangewezen als UNESCO werelderfgoed en biosfeer reservaat. Het park beslaat ongeveer 715 vierkante kilometer en beschermt de hellingen van de berg tussen een hoogte van 3350 en 5199 meter. Veel avontuurlijke reizigers komen elk jaar om de uitdagende toppen te beklimmen. 

Mount Kenya of Kirinyaga (Blinkende Berg) is de hoogste berg van Kenia en met zijn 5199 meter na de Kilimanjaro in Tanzania de hoogste berg van Afrika. De noordelijke hellingen van de berg liggen op de evenaar. De toppen bestaan uit de resten van een uitgedoofde stratovulkaan die tussen 3,1 en 2,6 miljoen jaar geleden actief was. 

Early Morning at Mount Kenya

De meeste mensen komen naar het Mount Kenya National Park om de berg te beklimmen. Er zijn zeven routes de berg op, die drie toppen heeft. Batain (5199 meter), Nelion (5188 meter) en Point Lenana (4985 meter). De meeste bezoekers klimmen naar Point Lenana die zonder klimervaring bedwongen kan worden. Wees erop voorbereid dat je waarschijnlijk niet de enigste klimmer bent. Op mooie dagen klauteren er gewoonlijk tientallen mensen naar boven. Alleen gevorderde klimmers kunnen de twee hoogste toppen proberen te beklimmen.

Van tropische bossen naar een dor land van rotsen en sneeuw

Tijdens je beklimming passeer je verschillende ecosystemen. Je start in het tropische bos waar buffels en olifanten leven (tot 2400 meter). Deze bossen gaan langzaam over in een bamboebos (tot 3000 meter) en nog hoger kom je aan op hooggelegen heide en graslanden met veel bijzondere planten zoals de Giant Lobelia. Terwijl je verder klimt verdwijnen die ook en blijft er een dor land van rotsen, ijs en sneeuw over.

Evening light - Mount Kenya

Wil je de berg beklimmen dan wordt het aangeraden om minimaal vier dagen (3 nachten) daarvoor uit te trekken. Hierdoor kan het lichaam acclimatiseren waardoor de kans op hoogteziekte aanzienlijk kleiner wordt. Je kan ervoor kiezen om zelf alles te regelen. In de praktijk levert het onderhandelen over de prijs van de gids en eventuele dragers geen of nauwelijks winst op dan wanneer je het laat organiseren door één van de vele locale toeristenbureaus. Deze hebben vaste prijsafspraken waar je met veel moeite en hard onderhandelen misschien iets onder kan komen, maar is dat het nou echt waard? 

De meest beklommen route zijn de Naro Moru, de Sirimon en de Chogoria routes.

Mount Kenya

Naro Moru route

De Naro More route is de meest populaire route. Het is misschien niet de meest schilderachtige route, maar wel de meest makkelijke en directe route. En zoals eigenlijk bij elke route zijn ook hier de uitzichten prachtig. Als je wat krap zit in de tijd kun je overwegen om het eerste deel van Naro Moru naar de Met Station Hut per auto te doen. De wandeling kost je dan slechts 3 dagen (2 nachten). De kans op hoogteziekte is echter wel groter.

Mount Kenya

Sirimon route

De Sirimon route is een populair alternatief van de Naro Moru route. Tijdens de beklimming wandel je door een spectaculair landschap. De beklimming is ook nog eens geleidelijker, maar de tocht is daardoor wel langer. De meeste personen doen dan ook 5 dagen (4 nachten) over deze route. Het is mogelijk om deze route te combineren met de Chogoria route en er een 6 tot 7 daagse tocht van te maken en zo Mount Kenya op zijn intenst te ervaren.

200812_kenya_42

Chogoria route

De Chogoria route is de meest spectaculaire route met het meest gevarieerde landschap. De route start in het gelijknamige dorp Chogoria en wordt vaak gecombineerd met de Sirimon route voor de afdaling. Deze route neemt net als de Sirimon route 5 dagen in beslag.

Zie je een klim naar de top niet zitten dan zijn er op de hellingen van de berg ook verschillende dagwandelingen te maken.

Heilige huis van de God Ngai

De Kikuyu is één van de gemeenschappen die rond de berg wonen. Zij geloven dat de berg de woonplaats van hun god Ngai is. Andere gemeenschappen die rond de berg leven zijn de Embu en Masai die ook eigen namen en legendes voor de berg hebben. De bergtoppen Batian, Nelion en Point Lenana zijn vernoemd naar drie dappere Masai medicijnmannen.

Bezoek Mount Kenya National Park

Mount Kenya National Park kamperenMount Kenya National Park ligt ongeveer 175 kilometer van Nairobi. Er loopt een goede asfaltweg rond de voet van de berg die de belangrijkste steden van de regio, Naro Moru, Nanyuki, Meru en Embu met elkaar verbinden. Het traditionele startpunt voor een bezoek aan de berg is het dorp Naro Moru. In Naro Moru zijn talloze hotels en guesthouses die allemaal trips naar de berg aanbieden. Naro Moru is ook goed bereikbaar per openbaar vervoer.

De luchthaven die het dichtst bij Mount Kenya ligt is Nanyuki of Laikipa Airport. Ook zijn er verschillende kleine luchthavens in de buurt van de privé lodges in de omgeving.

In het park is het toegestaan om overal te kamperen. De meeste kampeerders kiezen ervoor om in de buurt van de hutten of slaapzalen de tent op te zetten vanwege de toegang tot water en sanitair.

Mount Kenya

Je betaald per nacht bij één van de verschillende toegangen van het park. Luxere accommodatie opties op de lagere hellingen zijn er in overvloed, bijvoorbeeld Sirimon Bandas of het Batian Guest House. 

Beste reistijd voor Mount Kenya

De beste tijd van het jaar om het park te bezoeken en de klim te proberen is van half januari tot eind februari en tussen augustus en eind september. Dit zijn de twee droge seizoenen. Tijdens het korte en het lange natte seizoen is het vrijwel altijd bewolkt en is het zicht slecht.

Het klimaat in het park varieert enorm naarmate je de berg op gaat. Er kunnen grote temperatuurschommelingen optreden tussen dag en nacht, met temperaturen die dalen tot ongeveer 4 graden. De meeste neerslag vindt plaats als vorst of sneeuw, die de 11 resterende gletsjers op de berg voeden. De zuidoostelijke hellingen van de berg krijgen de meeste regen vanwege de warme, vochtige lucht die vanaf de Indische Oceaan komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.