Tsavo West National Park

0
1299
Tsavo West National Park Kenia

Het nationale park Tsavo West maakt deel uit van één van de grootste natuurreservaten op aarde. Het park staat bekend om de Rode Olifanten en fotogenieke landschappen. Het park heeft een overvloed aan wilde dieren, maar vanwege de grootte en dikkere vegetatie is het bekijken van wild een grotere uitdaging dan in het grotere broertje Tsavo East National Park. Om deze reden is Tsavo West minder populair dan bijvoorbeeld de Masai Mara en Amboseli. Laat dat je echter niet weerhouden. Het park heeft één van de meest diverse landschappen van Oost Afrika, met verschillende vulkanische kraters en interessante heuvels. Het park heeft veel interessante geologische kenmerken vanwege vulkanische activiteit.

Y1A9947, Tsavo West, Kenya

De twee Tsavo parken samen (East & West) vormen één van de grootste beschermde gebieden ter wereld. Tsavo West heeft een oppervlakte van 9065 vierkante kilometer en ligt in het zuidoosten van Kenia. Overweeg bij je bezoek aan Kenia de beide parken te combineren. Tsavo West voor de landschappen en Tsavo East voor het wild. 

Rode olifanten

Tsavo West was een belangrijk slagveld tussen de Britten en Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Langs de rivier werden door de Britten forten gebouwd om de Duitsers die gelegerd waren in wat nu Tanzania is op afstand te houden. Tegenwoordig is de regio veel rustiger en staat bekend om zijn roodgekleurde olifanten, die graag stofbaden nemen in de roodgekleurde aarde.

Elephants #1

Naast de olifanten komen alle bekende safari dieren in het park voor. Naast de big five lopen er cheeta’s, hyena’s, giraffen, zebra’s en wilde honden rond. Aan de voet van de Ngulia Hills worden regelmatig grazende neushoorns gezien. Om de bedreigde zwarte neushoorn te beschermen is hier ook het Ngulia Rhino Sanctuary opgericht. Het reservaat begon in 1986 met slechts 3 zwarte neushoorns, maar inmiddels leven er ruim 80. Ze spelen echter graag verstoppertje in het dichte struikgewas, dus het is niet heel makkelijk om ze te spotten. 

Two black rhinos

In het park vind je de Mzima Springs. Deze produceren per dag 350 miljoen zoet water en leveren via een pijpleiding het grootste deel van de watervoorziening van Mombasa. Bij de bronnen is een ondergrondse schuilplaats gebouwd. Het water is hier vrij helder zodat je vanuit de schuilplaats zicht hebt op de capriolen van de nijlpaarden en vissen die in de bronnen leven.

D7H_3394

Bij de Mukui rivier, in de buurt van de Ngulia lodge is ook nog een ‘hippo pool’ te vinden. 

A Big Stinky Pile of Hippos, Tsavo West

Shetani lavastroom

Het park is enorm groot en de dieren in het wild zijn verspreid. Je zal dus wat tijd moeten nemen om de dieren te zien en dit nationale park ten volle te waarderen. Wandelsafari’s zijn een geweldige manier om het prachtige savanne landschap te bewonderen en de Shetani lavastroom te bezoeken. Deze lavastroom is het gevolg van een vulkanische uitbarsting 200 jaar geleden. Het beklimmen van de stroom is geen gemakkelijke taak aangezien de dikke, zwarte grond bestaat uit ongelijke brokken vast magma met vaak messcherpe randen.

Chyulu Hills, Lava Flow, Shetani Lava, Tsavo West NP, Volcanic Hills-2

De stroom is zo’n 40 vierkante kilometer groot en heeft een aantal interessante grotten die je kan verkennen. De Shetani grotten zijn soms bewoond door hyena’s die niet graag gestoord willen worden. Enige voorzichtigheid is dus op zijn plaats. Shetani betekend ‘duivel’ in het Kiswahili. Toen de uitbarsting plaats vond geloofde de lokale bevolking dat de duivel vanuit het binnenste van de aarde naar boven kwam. 

Bijzonder zijn ook de Roaring Rocks. Deze zijn vernoemd naar het geluid van de wind die langs de rotsen waait. Na het beklimmen van de rotsen heb je een schitterend uitzicht over het park. In het gebied zijn veel roofvogels te vinden die tussen de rotsen speuren naar een prooi. Een andere plek die een beklimming waard is is de Chaimu Crater. Hier loop je grote kans om de kleine Koedoe of Klipspringer  tegen te komen.

DSC_0524_3

Jipe meer

Op het meer van Jipe worden bootsafari’s aangeboden. Het zoetwatermeer op de Tanzaniaanse grens in het uiterste zuidwesten van Tsavo West is een paradijs voor vogelaars. Met meer dan 600 vogels is Tsavo West dan ook het ultieme park om vogels te spotten. Langs de oevers van het meer verzamelen zich regelmatig grote kuddes olifanten die komen drinken. 

Elephant

Zanzibar Red Bishop/Euplectes nigroventris

De avontuurlijke reiziger die wil rotsklimmen kan bij Tembo Peak terecht. 

Bezoek Tsavo West National Park

De meeste toeristen bezoeken het park vanuit Nairobi (240 kilometer), Mombasa of combineren het met het aangrenzende Amboseli National Park. De belangrijkste parkingangen zijn Chyulu Gate vanuit Amboseli en Mtito Andei Gate vanuit Nairobi. Bezoekers uit Mombasa zullen gebruik maken van Tsavo Gate nabij Manyani.

KWS. Tsavo West National Park,  Chyulu Gate

Er zijn drie grote landingsbanen in Tsavo West: Kilaguni, Finch Hattons en Ol Donyo Wuas. Veel van de lodges hebben echter ook een eigen landingsbaan.

In het park zijn twee KWS kampeerplekken die je vindt bij Komboyo in de buurt van de Mtito Andai gate en Chyulu bij de gelijknamige Chyulu gate. Langs het Jipa meer zijn een aan aantal particuliere campings te vinden met betere voorzieningen. Geen kampeerder? Dan zijn er tal van mogelijkheden. De beste budget optie is Ngulia Bandas, maar wil je het er even echt van nemen dan zijn er bijvoorbeeld het Severin Safari Camp of de Kilaguni Serena Lodge.  

Tsavo West National Park

Beste reistijd voor Tsavo West

Het Tsavo West National Park heeft een gematigd klimaat omdat het dicht bij de evenaar ligt. De temperaturen liggen tussen de 20 en 30 graden. Er zijn twee natte seizoenen, de lange regens tussen maart en april en de korte regens tussen november en december. Januari-februari en augustus-oktober zijn de beste maanden om het park te bezoeken. Tijdens het regenseizoen is het reizen wat lastiger, maar verandert het park wel in een groen landschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.