Nosy Mangabe Special Reserve

0
1263
Nosy Mangabe Special Reserve Madagaskar

Het Nosy Mangabe reservaat is een klein tropisch eiland in het noorden van Madagaskar. Het is slechts 5,2 vierkante kilometer groot en is compleet bedekt met dicht regenwoud. 

Het eilandje Nosy Mangabe was in de zeventiende eeuw een toevluchtsoord voor Nederlanders, tot het een eeuw later door de fransen werd veroverd die er een handelspost bouwden. Op het eiland zijn nog enkele oude graven van de eerste bewoners. Ook zijn er rotsinscripties achtergelaten door Nederlandse zeelieden uit de 16e eeuw. Je vindt ze op het strand genaamd Plage des Hollandais. 

Beach

Tegenwoordig is het eiland een nationaal park en beroemd vanwege de bijzondere Aye Aye, ook wel het vingerdier genoemd. Het is de grootste nachtactieve maki soort en komt alleen in Madagaskar voor. 

Aye Aye

In eerste instantie werd gedacht dat de Aye Aye een knaagdier was, verwant aan de eekhoorn. Het dier heeft weinig overeenkomsten met andere maki’s, maar werd in 1850 tocht als lemuur (een andere naam voor maki) geclassificeerd. De Aye Aye is een nachtdier. Overdag slaapt hij in een zelfgemaakt nest van twijgen en bladeren hoog in het bladerdak. Net voor zonsondergang worden ze actief en gaan ze op zoek naar voedsel. De Aye Aye staat op de lijst van bedreigde diersoorten en  het Nosy Mangabe reservaat is één van de beste plekken om de dieren nog te zien. 

Aye-Aye (Daubentonia madagascariensis)

Eén van de redenen dat er nog maar weinig Aye Aye’s voorkomen op Madagaskar is omdat de lokale bevolking eeuwen lang op ze heeft gejaagd. Ze geloofden dat deze vreemde en fascinerende dieren het symbool waren van de dood en een voorbode van het kwaad.

Andere lemuren die in deze dichte en heuvelachtige bossen voorkomen en makkelijker te spotten zijn dan de Aye Aye, zijn onder andere de muismaki, dwergmuismaki, oostelijke wolmaki, witkopmaki en de var maki.

White-fronted Brown Lemur

Er zijn ook verschillende vogels en een groot aantal reptielen en amfibieën zoals bladstaartgekko’s, vele kikkersoorten, zeeschildpadden, kameleons, spinnen en slangen. Tussen juni en september heb je een goede kans om bultrug walvissen vanaf het strand te spotten.

Kermit

Bezoek het Nosy Mangabe Special Reserve

Het eiland ligt in de Antongil Baai op zo’n 4 kilometer afstand van de stad Maroantsetra. Dezes stad is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Hiervandaan neem je een boot naar het eiland. De overtocht neemt gewoonlijk een klein uurtje in beslag. Dit maakt het tot een ideale dagtrip, maar wil je het eiland echt verkennen dan kun je er beter één of twee nachten blijven kamperen. 

Nosy Mangabe 2

Voor je bezoek moet je langs bij het ANGAP kantoor in Maroantsetra. Hier betaal je de toegangskosten voor het park en regel je de verplichte gids. Bezoek je het eiland via een reisorganisator dan wordt dit uiteraard voor je geregeld. Kamperen kan op de camping in Nosy Mangabe. De camping heeft een eenvoudige keuken en gedeelde voorzieningen.

Nosy Mangabe Beach 2

Het klimaat in Nosy Mangabe is warm en erg vochtig en ondanks de verschillende (regen)seizoenen kan het er elke dag regenen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.