Nyungwe Forest National Park

0
1525
Nyungwe Forest National Park Rwanda

Tussen uitgestrekte heuvels vol met theeplantages ligt het grootste bergregenwoud van Afrika, het nationale park Nyungwe Forest. In het park tref je één van Afrika’s meest onaangetaste bossen. Nyungwe Forest National Park wordt dan ook gezien als de belangrijkste plaats voor de biodiversiteit van Rwanda en biedt een grote diversiteit aan flora en fauna.

Het beschermde regenwoud van Nyungwe Forest National Park heeft een oppervlakte van meer dan 1000 vierkante kilometer. Bij de grens met Burundi strekt het zich nog verder uit in het aangrenzende Kibira National Park. Jaarlijks valt er meer dan 2000 mm regen dat vanuit hier naar twee van Afrika’s grootste rivieren stroomt, de Congo rivier en de Nijl.

Nyungwe Forest NP

Veel toeristen komen naar Rwanda om de berggorilla’s in het Volcanoes National Park te zien en missen dan het prachtige Nyungwe woud met zijn verscheidenheid aan primaten, planten, vogels en de tropische bomen. Een ontmoeting met een gorilla in het wild is natuurlijk ook prachtig, maar de natuur van Nyungwe is naar onze mening net zo indrukwekkend. Het park wordt vanwege haar ligging in het uiterste zuid westen van het land nog maar weinig bezocht. Nyungwe is dan ook een oase van rust, ver verwijderd van het ‘massatoerisme’. 

Paradijs voor wandelaars

Dit nationale park is een paradijs voor wandelaars. In het sprookjesachtige bos zijn 13 wandelroutes met meer dan 130 kilometer aan paden aangelegd. Fanatieke wandelaars kunnen zich dan ook makkelijk een week vermaken terwijl ze de vele bewoners van het oude regenwoud ontdekken. Afhankelijk van de lengte van de routes ben je één tot acht uur aan het wandelen. Ook is er een driedaagse route die je kan volgen. 

Yağmur Ormanı Yürüyüşü

De bekendste wandelroute is Igishigishigi Trail. Deze begint vanaf de Uwinka receptie bij de ingang van het park. Het is niet een hele lange wandeling, maar gaat deels over een loopbrug die tussen de toppen van de bomen is gebouwd. Het is een unieke ervaring om op 50 meter hoogte in het regenwoud apen, vogels en vlinders in hun natuurlijke leefomgeving te zien. De canopy walk is de eerste wandeling door de boomtoppen in Oost Afrika en is 90 meter lang.

Nyungwe

Andere mooie routes zijn de onder andere de 10,6 kilometer lange Isumo waterval trail. Hierbij loop je via een theeplantage naar een dicht stuk bos waar je gewoonlijk veel apen spot en natuurlijk de Isumo waterval. Umuyove Trail brengt je naar nog meer watervallen en is vooral bekend om de vele orchideeën en wilde bloemen langs de route. The Congo Nile Divide Trail is 42 kilometer lang. Een prachtige driedaagse tocht waarbij je ’s nachts in de jungle kampeert.

Chimpansee tracking

Het Nyungwe Forest is ook een goede plek om chimpansees te zien. De chimpansee trackings beginnen vroeg in de ochtend. Rangers in het park weten waar de dieren overnachten en het doel is om die plek net voor zonsopkomst te bereiken. 

De apen zijn gewend aan bezoek en gaan dan ook gewoon door met hun dagelijkse ochtend rituelen. Het is heerlijk om te zien hoe de chimpansees zich van boomtak naar boomtak door de jungle verplaatsen.

Nyungwe Forest National Park chimpansee

Neem een rugzak met een paar liter water mee en afhankelijk van het seizoen is een regenpak ook een goed idee. Naast chimpansees kan je bij alle tochten door Nyungwe nog 13 andere apensoorten tegenkomen, waaronder Mangabeys en de zeldzame gouden meerkat (ook wel golden monkey genoemd). 

Vogels van Nyungwe

Nyungwe Forest kent 300 vogelsoorten waarvan er 27 alleen voorkomen in dit deel van Afrika. Zo vind je in de Kamiranzovou moerassen de Grauers zanger en in de bossen de prachtig gekleurde Rwenzoritoerako en de blauwe Reuzentoerako. Er zijn rangers aanwezig die gespecialiseerd zijn in het spotten van vogels en je graag willen helpen om op zoek te gaan naar deze bijzondere vladderaars. 

CPI_3_31

Bezoek Nyungwe Forest National Park

Vanuit Kigali is het 225 kilometer rijden naar de ingang van het park. Met de auto doe je er 4 tot 5 uur over. Heb je geen eigen vervoer dan vertrekken er dagelijks bussen richting Bukavu in Congo vanaf het Nyabugogo busstation. Deze stoppen ook bij Uwinka Center, de ingang van het park. Met de bus doe je er wel langer over. Reken op zo’n 8 uur. RwandAir vliegt wekelijks 9 keer tussen Kigali en Kamembe. En als je dan toch al aan het vliegen bent dan kan je met een helikopter verder vliegen naar de Nyungwe forest lodge, 32 kilometer verderop. 

Nyungwe

Bij of in Nyungwe overnachten is geen probleem. Er zijn verschillende mogelijkheden variërend van campings tot luxe lodges. Het eerder genoemde luxe Nyungwe Forest Lodge heeft zelfs een kamer met een jacuzzi. Voor de budget reizigers is Gisakura Guesthouse in Gisakura een goede optie. Het ligt 2 kilometer van de ingang van het park en verzorgd ook tours door Nyungwe.

De beste tijd om het park te bezoeken is van februari tot mei en van oktober tot december.

Rwanda '17

Meer informatie kan je vinden op de website van Nyungwe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.