Reserve de Douentza

0
1452
Reserve de Douentza Mali

Het Douentza reservaat in de Gourma provincie van Mali is wat wild betreft het meest interessante park van het land. Het ligt ten zuiden van de Niger rivier en is het leefgebied van de zeldzame woestijnolifant die je tegenwoordig alleen nog aantreft in Mali en Namibië. In een ver verleden kwamen ze in grote delen van Noord Afrika voor, maar helaas bevindt zich nu hier het laatste toevluchtsoord van de dieren. Naar schatting leven er nog maar ongeveer 250 olifanten in het gebied. Het door Wild Foundation opgerichte Mali Elephant Project is hard aan het werk om te voorkomen dat ook de laatste olifanten uit Noord Afrika verdwijnen. 

In februari 2020 is er een anti stroperij team opgericht om de olifanten verder te beschermen. Vier terreinwagens en een ultralight vliegtuigje werden door Engeland, Amerika en Canada gedoneerd om het team bij hun inspanningen te helpen. 

Woestijnolifanten staan erom bekend dat ze zich verplaatsen in grote groepen met vaak meer dan honderd dieren. Elk jaar migreren ze maar liefst 4000 kilometer, dat is gemiddeld 55 kilometer per dag, op zoek naar water en eten. Tijdens het droge seizoen bevinden de olifanten zich in de bocht ten zuiden van de Niger rivier en vaak in de buurt van de Gossi en Banzena meren. Tijdens het regenseizoen trekken ze verder richting de grens met Burkina Faso. 

Omdat het gebied geen nationaal park is wonen er ook mensen die hier hun voedsel verbouwen. In dit droge deel van Mali waar ander voedsel schaars is trekken de gewassen ook de olifanten aan. Dit heeft natuurlijk geleid tot conflicten met de lokale bevolking. Het Mali Elephant Project richt zich dan ook voor een deel op projecten om mens en dier te laten samenleven. In 2017 kreeg het de Equator prijs uitgereikt door de Verenigde Naties voor hun inspanningen. 

desert road

Bezoek Reserve de Douentza

Momenteel is dit deel van Mali niet toegankelijk voor toeristen. Mocht dat in de toekomst veranderen, vraag dan bij het Douentza tourist office (als die dan nog bestaat) naar de locatie van de olifanten. Heb je die niet dan is de kans dat je ze ziet te verwaarlozen. De olifanten worden in de gaten gehouden dus de locatie is normaal gesproken bekend.  

Mali.Douentza (4 of 44)

Mali. Douentza. . Pista de Douentza a Tombuctu, llamada "Ruta de la Esperanza"

In het stadje Douentza waren enkele hotels en campsites waar je kon overnachten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.